Indonéská smažená rýže s krevetami a omeletou

Tohle jednoduché barevné asijské jídlo oceníte i v těch nejhektičtějších pracovních dnech, je totiž hotové vcukuletu.  pro 2 osoby 1 lžíce slunečnicového oleje 1-2 čerstvé červené chilli papričky, zbavené semínek a nasekané 2 šalotky, na tenké klínky 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno 1 velká mrkev, nastrouhaná nahrubo 250g vařené rýže basmati 150g loupaných krevet 1 […]

Litý kynutý koláč

Nejjednodušší kynutý koláč, který známe. Jediné, co potřebujete, je čas: než koláč vykyne, než se upeče a než vychladne alespoň natolik, abyste si nespálili jazyk. 300 g polohrubé mouky 50 g krupicového cukru 250 ml vlažného mléka 20 g čerstvého droždí 2 žloutky 80 g másla, rozpuštěného špetka soli ovoce podle sezony nebo zmrazené či […]

Telecí ossobuco s pomerančovou gremolatou a mrkvovým pyré

Ossobuco, tedy plátek z kolene přeseknutého i s kostí uvnitř, používané v italské kuchyni, můžete nahradit stejným kouskem vepřového masa. 6 porcí 6 plátků ossobuca sůl a čerstvě mletý černý pepř hladká mouka na obalení masa 50 g másla 1 lžíce olivového oleje 1 velká mrkev, nakrájená na kostičky 1 cibule, nakrájená nadrobno pár snítek […]

Jarní hrášková polévka

Je rychlá a lahodí stejně oku jako chuťovým pohárkům. 4 – 6 porcí 2 lžíce olivového oleje 1 cibule, nasekaná najemno 380 g mraženého hrášku 720 ml kuřecího vývaru 30 g bazalkových lístků 180 ml zakysané smetany 15 ml citronové šťávy mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř 8 světlých toustů k podávání (nemusí být) Ve větším hrnci rozpalte na středním […]

Krémový špenát

Dokonalá příloha k drůbeži i pečenému masu 500 g čerstvého listového špenátu 1 cibule, nakrájená najemno 80–100 g másla 2 lžíce hladké mouky 300 ml plnotučného mléka 100 g slaniny, najemno nakrájené 125 ml smetany ke šlehání sůl a čerstvě mletý pepř špetka čerstvě mletého muškátového oříšku 2 lžičky citronové šťávy Špenát omyjte a vložte […]

Špagetová dýně zapečená se sýrem

Znáte špagetovou dýni? Ne? Tak to musíte rychle napravit. Je totiž báječná! 1 špagetová dýně 250 ml smetany na vaření 4 lžíce bazalkového pesta 1 lžička sušeného oregana 260 g mraženého listového špenátu, povoleného a dobře vyždímaného 125 g ricotty sůl a čerstvě mletý pepř špetka chilli vloček nebo podle chuti 150 g nastrouhaného gruyèru […]

Zadělávaná kapusta

750 g vepřového plecka 1 hlávka kapusty 2 lžíce sádla 1 velká cibule 2 brambory 2-3 lžíce zásmažky sůl, mletý pepř drcený kmín 3 stroužky česneku Omyté a osušené maso pokrájíme na kostky, cibuli nadrobno. Na pánvi zahřejeme sádlo, přidáme cibuli a osmažíme dozlatova. Přisypeme maso a za častého míchání orestujeme až je hodně hnědé […]

Řecký bramborový guláš

1 cibule, nakrájená nadrobno 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno 4 lžíce olivového oleje 1 lžička sladké červené papriky 400 g vepřové plece, nakrájené na větší kostky 400 g rajčat, i sterilovaných 300 g fazolových lusků, překrájených 2 brambory, oloupané, nakrájené na kostky citronová šťáva sůl, pepř Cibuli i česnek oloupejte a obojí nakrájejte nadrobno. V […]

Hrnková buchta s boruvkami a drobenkou

Kdo říká, že si borůvky můžete užívat jen v létě? Mražené ovoce poslouží na koláči stejně dobře. 1 hrnek=250ml 3 vejce 1 hrnek krupicového cukru 1 hrnek smetany ke šlehání 2 hrnky polohrubé mouky 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva 2 hrnky zmražených a lehce povolených borůvek NA DROBENKU 5 lžic moučkového cukru 6 lžic […]

Kuřecí kuličky s harissou a bulgurem

Masové kuličky jsou hit! Tuhle variantu inspirovanou Orientem jistě ocení celá rodina.  pro 2 osoby 100g bulguru 200ml drůbežího vývaru, vroucího 250g kuřecího nebo krůtího mletého masa 1 lžíce harissy + na pokapání 1 malá červená cibule, 1/2 nakrájená nadrobno a 1/2 na tenké plátky sůl a čerstvě mletý pepř olivový olej na opékání a […]