
Nejjednodušší kynutý koláč, který známe. Jediné, co potřebujete, je čas: než koláč vykyne, než se upeče a než vychladne alespoň natolik, abyste si nespálili jazyk.
- 300 g polohrubé mouky
- 50 g krupicového cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 80 g másla, rozpuštěného
- špetka soli
- ovoce podle sezony nebo zmrazené či zavařené
NA DROBENKU
- 140 g hrubé mouky
- 100 g másla, nakrájeného na kousky
- 100 g krupicového cukru
Do mísy nasypte mouku a cukr. Lžíci trochu směsi odeberte a vmíchejte ji do 200 ml vlažného mléka. Rozdrobte do něj droždí a nechte vzejít kvásek.
Do mouky přidejte žloutky, kvásek, zbylé mléko a máslo a vypracujte řidší těsto (aby se dalo vylít na plech); podle potřeby těsto ještě nařeďte trochou mléka. Nechte ho zhruba hodinu kynout, aby zdvoj- až ztrojnásobilo svůj objem.
Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete tak, aby bylo všude stejně silné. Nechte ještě asi 30 minut kynout.
Smíchejte suroviny na drobenku. Na těsto rozložte ovoce řezem nahoru, posypte drobenkou a dejte péct na cca 40 minut.