Litý kynutý koláč

Nejjednodušší kynutý koláč, který známe. Jediné, co potřebujete, je čas: než koláč vykyne, než se upeče a než vychladne alespoň natolik, abyste si nespálili jazyk.

  • 300 g polohrubé mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 80 g másla, rozpuštěného
  • špetka soli
  • ovoce podle sezony nebo zmrazené či zavařené

NA DROBENKU

  • 140 g hrubé mouky
  • 100 g másla, nakrájeného na kousky
  • 100 g krupicového cukru

Do mísy nasypte mouku a cukr. Lžíci trochu směsi odeberte a vmíchejte ji do 200 ml vlažného mléka. Rozdrobte do něj droždí a nechte vzejít kvásek.

Do mouky přidejte žloutky, kvásek, zbylé mléko a máslo a vypracujte řidší těsto (aby se dalo vylít na plech); podle potřeby těsto ještě nařeďte trochou mléka. Nechte ho zhruba hodinu kynout, aby zdvoj- až ztrojnásobilo svůj objem.

Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete tak, aby bylo všude stejně silné. Nechte ještě asi 30 minut kynout.

Smíchejte suroviny na drobenku. Na těsto rozložte ovoce řezem nahoru, posypte drobenkou a dejte péct na cca 40 minut.

About Author


Radka