Čokoládový dort s pěnou

Ďábelsky čokoládový!

NA TĚSTO

  • 3 vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 g horkého rozpuštěného másla + na vymazání
  • 200 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
  • špetka soli
  • 250 g 70% tmavé čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni
  • 25 g kakaa holandského typu + na poprášení

NA PĚNU

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 lžíce třtinového krupicového cukru
  • 2 lžíce práškové želatiny

Troubu předehřejte na 180 °C. V míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vlijte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.

Přesuňte ho do vymazané dortové formy o průměru 24 cm, vložte do trouby a pečte 35 – 45 minut, až korpus vyběhne a zpevní.

Mezitím na pěnu v troše smetany rozmíchejte kakao a cukr. Zbylou smetanu ušlehejte dotuha, spojte ji s kakaem. Vmíchejte rozpuštěnou želatinu a pěnu naneste na vychladlý upečený korpus. Dort nechte v chladu, aby pěna zpevnila. Po vychladnutí vršek dortu hojně poprašte kakaem.

About Author


Radka