
Ďábelsky čokoládový!
NA TĚSTO
- 3 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 200 g horkého rozpuštěného másla + na vymazání
- 200 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
- špetka soli
- 250 g 70% tmavé čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni
- 25 g kakaa holandského typu + na poprášení
NA PĚNU
- 500 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- 1 lžíce třtinového krupicového cukru
- 2 lžíce práškové želatiny
Troubu předehřejte na 180 °C. V míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vlijte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.
Přesuňte ho do vymazané dortové formy o průměru 24 cm, vložte do trouby a pečte 35 – 45 minut, až korpus vyběhne a zpevní.
Mezitím na pěnu v troše smetany rozmíchejte kakao a cukr. Zbylou smetanu ušlehejte dotuha, spojte ji s kakaem. Vmíchejte rozpuštěnou želatinu a pěnu naneste na vychladlý upečený korpus. Dort nechte v chladu, aby pěna zpevnila. Po vychladnutí vršek dortu hojně poprašte kakaem.