Telecí ossobuco s pomerančovou gremolatou a mrkvovým pyré

Ossobuco, tedy plátek z kolene přeseknutého i s kostí uvnitř, používané v italské kuchyni, můžete nahradit stejným kouskem vepřového masa.

6 porcí

  • 6 plátků ossobuca
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • hladká mouka na obalení masa
  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká mrkev, nakrájená na kostičky
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • 250 ml bílého vína
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • šťáva z 1/2 pomeranče

NA GREMOLATU

  • kůra z 1 pomeranče
  • 3 stroužky česneku
  • malý svazek hladkolisté petrželky

NA MRKVOVÉ PYRÉ

  • 3 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kostky
  • 4 velké brambory, oloupané a na kostky
  • 60 ml plnotučného mléka, ohřátého
  • 50 g másla
  • sůl

Plátky masa z obou stran osolte, opepřete a obalte v mouce. V silnostěnném hrnci rozpalte na středním ohni máslo s olivovým olejem a opečte na něm maso z obou stran dozlatova. Maso vyjměte a do uvolněného hrnce vsypte mrkev a cibuli, osolte a opékejte do lehce zlatavé barvy. Vraťte maso, přidejte snítky tymiánu, vše zalijte bílým vínem, nechte chvíli provařit, aby se odpařil alkohol, a přilijte vývar. Přiklopte pokličkou a 1 a 1/2 hodiny duste doměkka.

Mezitím udělejte gremolatu. Všechny uvedené suroviny společně nasekejte nadrobno. Gremolatou posypte každý kousek masa a nechte ještě 5 minut podusit. Omáčku úplně na konci dochuťte pomerančovou šťávou a podle chuti dosolte.

Mezitím mrkev a brambory na pyré dejte do rendlíku se studenou osolenou vodou, přiveďte k varu a vařte cca 20 minut doměkka. Pak slijte, přilijte mléko, rozšťouchejte mačkadlem na brambory, osolte, vmíchejte máslo a ušlehejte dohladka. Podávejte k masu a přelité šťávou

About Author


Radka