
Ossobuco, tedy plátek z kolene přeseknutého i s kostí uvnitř, používané v italské kuchyni, můžete nahradit stejným kouskem vepřového masa.
6 porcí
- 6 plátků ossobuca
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- hladká mouka na obalení masa
- 50 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- pár snítek čerstvého tymiánu
- 250 ml bílého vína
- 250 ml kuřecího vývaru
- šťáva z 1/2 pomeranče
NA GREMOLATU
- kůra z 1 pomeranče
- 3 stroužky česneku
- malý svazek hladkolisté petrželky
NA MRKVOVÉ PYRÉ
- 3 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kostky
- 4 velké brambory, oloupané a na kostky
- 60 ml plnotučného mléka, ohřátého
- 50 g másla
- sůl
Plátky masa z obou stran osolte, opepřete a obalte v mouce. V silnostěnném hrnci rozpalte na středním ohni máslo s olivovým olejem a opečte na něm maso z obou stran dozlatova. Maso vyjměte a do uvolněného hrnce vsypte mrkev a cibuli, osolte a opékejte do lehce zlatavé barvy. Vraťte maso, přidejte snítky tymiánu, vše zalijte bílým vínem, nechte chvíli provařit, aby se odpařil alkohol, a přilijte vývar. Přiklopte pokličkou a 1 a 1/2 hodiny duste doměkka.
Mezitím udělejte gremolatu. Všechny uvedené suroviny společně nasekejte nadrobno. Gremolatou posypte každý kousek masa a nechte ještě 5 minut podusit. Omáčku úplně na konci dochuťte pomerančovou šťávou a podle chuti dosolte.
Mezitím mrkev a brambory na pyré dejte do rendlíku se studenou osolenou vodou, přiveďte k varu a vařte cca 20 minut doměkka. Pak slijte, přilijte mléko, rozšťouchejte mačkadlem na brambory, osolte, vmíchejte máslo a ušlehejte dohladka. Podávejte k masu a přelité šťávou