
Dokonalá příloha k drůbeži i pečenému masu
- 500 g čerstvého listového špenátu
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 80–100 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 300 ml plnotučného mléka
- 100 g slaniny, najemno nakrájené
- 125 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- špetka čerstvě mletého muškátového oříšku
- 2 lžičky citronové šťávy
Špenát omyjte a vložte do větší pánve nebo hrnce a pod pokličkou nechte asi tři minuty zavadnout; jednou promíchejte. Slijte přebytečnou vodu, nechte trochu vychladnout a pak ze špenátu vymačkejte všechnu vodu. Nasekejte ho najemno a dejte stranou.
V hrnci na středně velkém plameni rozpusťte 4 lžíce másla. Vsypte mouku a za stálého míchání ji asi pět minut smažte, až se vytvoří světlá jíška. Postupně přilévejte mléko a neustále míchejte. Přiveďte k varu a deset minut vařte. Odstavte z plotny a nechte stranou.
Zbývající máslo rozpusťte ve větším hrnci na středním plameni. Přidejte slaninu a smažte asi tři minuty. Pak přihoďte cibuli a opékejte ji doměkka. Vmíchejte připravený špenát, přilijte smetanu a připravený bešamel z mléka a mouky. Osolte, opepřete a ochuťte mletým muškátovým oříškem. Stáhněte plamen a za stálého míchání nechte velmi krátce přejít varem (špenát by se neměl vařit). Vlijte citronovou šťávu a podle chuti ještě osolte a opepřete.