Špagetová dýně zapečená se sýrem

Znáte špagetovou dýni? Ne? Tak to musíte rychle napravit. Je totiž báječná!

  • 1 špagetová dýně
  • 250 ml smetany na vaření
  • 4 lžíce bazalkového pesta
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 260 g mraženého listového špenátu, povoleného a dobře vyždímaného
  • 125 g ricotty
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • špetka chilli vloček nebo podle chuti
  • 150 g nastrouhaného gruyèru (nebo jiného tvrdého, chuťově výrazného sýra)
  • 100 g nastrouhané mozzarelly

Rozpalte troubu na 220°C. Špagetovou dýni rozřízněte napůl a vydlabejte semínka.

V míse smíchejte smetanu, pesto, povolený a vyždímaný špenát a ricottu. Ochuťte solí, pepřem a chilli vločkami. Nakonec vmíchejte 100 g nastrouhaného gruyèru (nebo jiného sýra) a polovinu nastrouhané mozzarelly.

Poloviny dýně vložte do nižšího pekáčku řeznou stranou nahoru, osolte je a opepřete. Zbytek gruyèru rozprostřete do vydlabaných středů, pak na dýně rovnoměrně navrstvěte mix smetany, pesta, špenátu a sýrů. Povrch posypte zbytkem mozzarelly. Zakryjte pekáček volně alobalem a vložte do trouby.

Pečte 40 minut, pak sundejte alobal a pečte další 30 – 40 minut, dokud není dužina dýní měkká a sýr zlatavý a bublající.

Vyjměte, nechte 5 minut stát, pak vidličkou rozrušte dužinu tak, aby vznikly charakteristické třásně (špagety) a dužina se promíchala se sýrovou náplní.

About Author


Radka