
Znáte špagetovou dýni? Ne? Tak to musíte rychle napravit. Je totiž báječná!
- 1 špagetová dýně
- 250 ml smetany na vaření
- 4 lžíce bazalkového pesta
- 1 lžička sušeného oregana
- 260 g mraženého listového špenátu, povoleného a dobře vyždímaného
- 125 g ricotty
- sůl a čerstvě mletý pepř
- špetka chilli vloček nebo podle chuti
- 150 g nastrouhaného gruyèru (nebo jiného tvrdého, chuťově výrazného sýra)
- 100 g nastrouhané mozzarelly
Rozpalte troubu na 220°C. Špagetovou dýni rozřízněte napůl a vydlabejte semínka.
V míse smíchejte smetanu, pesto, povolený a vyždímaný špenát a ricottu. Ochuťte solí, pepřem a chilli vločkami. Nakonec vmíchejte 100 g nastrouhaného gruyèru (nebo jiného sýra) a polovinu nastrouhané mozzarelly.
Poloviny dýně vložte do nižšího pekáčku řeznou stranou nahoru, osolte je a opepřete. Zbytek gruyèru rozprostřete do vydlabaných středů, pak na dýně rovnoměrně navrstvěte mix smetany, pesta, špenátu a sýrů. Povrch posypte zbytkem mozzarelly. Zakryjte pekáček volně alobalem a vložte do trouby.
Pečte 40 minut, pak sundejte alobal a pečte další 30 – 40 minut, dokud není dužina dýní měkká a sýr zlatavý a bublající.
Vyjměte, nechte 5 minut stát, pak vidličkou rozrušte dužinu tak, aby vznikly charakteristické třásně (špagety) a dužina se promíchala se sýrovou náplní.