Zimní rajčatová polévka s kukuřičnými tousty

Jídlo inspirované Mexikem si vás získá nápadem i chutí. 

pro 2 – 3 osoby

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 řapík celeru, nakrájený na plátky + lístky na posypání
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 400g konzerva krájených rajčat
  • 1 lžíce hustého rajčatového protlaku
  • 500ml zeleninového vývaru
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžíce smetanového křenu

NA TOUSTY

  • 50g polenty
  • 100g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 vejce, prošlehané
  • 125ml plnotučného mléka
  • 50ml bílého jogurtu
  • 25g másla, rozpuštěného
  • 100g strouhaného vyzrálého čedaru
  • 5 jarních cibulek, nasekaných
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř olivový olej na vymazání 

Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Na tousty prosejte do mísy polentu s moukou a kypřicím práškem. Přidejte vejce, mléko, jogurt a rozpuštěné máslo. Prošlehejte a vmíchejte čedar a jarní cibulku. Osolte a opepřete. Olejem vymažte čtvercovou formu o hraně 18cm s nepřilnavým povrchem a těsto do ní rozetřete. Pečte 25–30 minut dozlatova.

Mezitím v hrnci na másle opékejte cibuli, řapíkatý celer a česnek dosklovita; 4–5 minut. Přidejte krájená rajčata a protlak, přilijte zeleninový vývar a osolte. Vařte 15 minut.

Přidejte smetanu a křen a rozmixujte dohladka. Podávejte posypané lístky řapíkatého celeru a s připravenými kukuřičnými tousty. 

About Author


Radka