
Jídlo inspirované Mexikem si vás získá nápadem i chutí.
pro 2 – 3 osoby
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 řapík celeru, nakrájený na plátky + lístky na posypání
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 400g konzerva krájených rajčat
- 1 lžíce hustého rajčatového protlaku
- 500ml zeleninového vývaru
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžíce smetanového křenu
NA TOUSTY
- 50g polenty
- 100g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 vejce, prošlehané
- 125ml plnotučného mléka
- 50ml bílého jogurtu
- 25g másla, rozpuštěného
- 100g strouhaného vyzrálého čedaru
- 5 jarních cibulek, nasekaných
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř olivový olej na vymazání
Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Na tousty prosejte do mísy polentu s moukou a kypřicím práškem. Přidejte vejce, mléko, jogurt a rozpuštěné máslo. Prošlehejte a vmíchejte čedar a jarní cibulku. Osolte a opepřete. Olejem vymažte čtvercovou formu o hraně 18cm s nepřilnavým povrchem a těsto do ní rozetřete. Pečte 25–30 minut dozlatova.
Mezitím v hrnci na másle opékejte cibuli, řapíkatý celer a česnek dosklovita; 4–5 minut. Přidejte krájená rajčata a protlak, přilijte zeleninový vývar a osolte. Vařte 15 minut.
Přidejte smetanu a křen a rozmixujte dohladka. Podávejte posypané lístky řapíkatého celeru a s připravenými kukuřičnými tousty.