
Hrnkové pečení. Recept na tenhle koláč je nebe pro všechny milovníky tvarohu a rozinek. A jeho příprava je tak snadná!
V receptu odměřujeme suroviny hrnkem o objemu 250 ml.
- 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 1 kostka másla (250 g), vychlazeného a nakrájeného na co nejtenčí plátky
NA NÁPLŇ
- 3 měkké tučné tvarohy ve vaničce
- 4 vejce velikosti L
- 1/2–1 hrnek krupicového cukru
- 1–2 lžíce vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- mléko (podle hustoty tvarohu), nemusí být
- 100 g rozinek, propláchnutých
Předehřejte troubu na 180°C. Na náplň prošlehejte tvaroh, vejce, krupicový cukr (množství záleží na vaší chuti), vanilkový cukr, citronovou kůru a případně tolik mléka, aby byl tvaroh jemný a řidší konzistence. Nakonec vmíchejte rozinky. V jiné míse smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek a tuto směs rozdělte na 2 poloviny.
Plech o rozměrech 25 x 30 cm poklaďte polovinou plátků másla a rovnoměrně posypte polovinou sypké směsi. Na tu nalijte tvarohovou náplň, rozetřete a posypte druhou částí směsi. Povrch poklaďte zbylým máslem a pečte asi 40 minut dozlatova.
Koláč můžete upéct i na větším plechu (např. o rozměrech 30 x 40 cm). Vrstva těsta i náplně bude trochu nižší, doba pečení se lehce zkrátí.