Sypaný koláč s tvarohem a rozinkami

Hrnkové pečení. Recept na tenhle koláč je nebe pro všechny milovníky tvarohu a rozinek. A jeho příprava je tak snadná!

V receptu odměřujeme suroviny hrnkem o objemu 250 ml.

  • 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 kostka másla (250 g), vychlazeného a nakrájeného na co nejtenčí plátky

NA NÁPLŇ

  • 3 měkké tučné tvarohy ve vaničce
  • 4 vejce velikosti L
  • 1/2–1 hrnek krupicového cukru
  • 1–2 lžíce vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • mléko (podle hustoty tvarohu), nemusí být
  • 100 g rozinek, propláchnutých

Předehřejte troubu na 180°C. Na náplň prošlehejte tvaroh, vejce, krupicový cukr (množství záleží na vaší chuti), vanilkový cukr, citronovou kůru a případně tolik mléka, aby byl tvaroh jemný a řidší konzistence. Nakonec vmíchejte rozinky. V jiné míse smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek a tuto směs rozdělte na 2 poloviny.

Plech o rozměrech 25 x 30 cm poklaďte polovinou plátků másla a rovnoměrně posypte polovinou sypké směsi. Na tu nalijte tvarohovou náplň, rozetřete a posypte druhou částí směsi. Povrch poklaďte zbylým máslem a pečte asi 40 minut dozlatova.


Koláč můžete upéct i na větším plechu (např. o rozměrech 30 x 40 cm). Vrstva těsta i náplně bude trochu nižší, doba pečení se lehce zkrátí.

About Author


Radka