Kuře s nádivkou s játry a s medvědím česnekem

  • 6 kuřecích prsních řízků
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • sladká mletá paprika či grilovací koření
  • 80 g másla, rozpuštěného

NA NÁDIVKU

  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 50 g bílé slaniny (špeku), na kostičky
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 menší mrkev, nastrouhaná nahrubo
  • 300 g kuřecích jater
  • sůl, čerstvě mletý pepř a strouhaný muškátový oříšek na ochucení
  • 4 tvrdší housky, nakrájené na 1cm kostky
  • 2–3 stroužky česneku, drcené
  • hrst petrželky, nasekané
  • hrst medvědího česneku, překrájeného
  • 2 vejce

Játra odblaňte, zbavte žilek a nakrájejte je na kousky. Cibuli i slaninu nakrájejte na kostičky. Mrkev nastrouhejte nahrubo, aby byla v nádivce pěkně vidět. Nastrouhaná najemno zabarví nádivku dooranžova. Housky nakrájejte na kostky o hraně asi 1 cm.

Na oleji rozpečte v kastrolu slaninu, asi po 3 minutách vsypte cibuli a mrkev a opékejte 2 minuty doměkka. Přidejte játra, nechte je zatáhnout, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a přidejte 3/4 dávky nakrájené housky. Vše opět orestujte a stáhněte z ohně.

Přidejte petrželku, medvědí česnek, vejce a zbylou housku (pokud jste měli tvrdší housky, opečte celou dávku již s játry; naopak čerstvé pečivo ještě rozdělte a poslední třetinu vmíchejte až úplně nakonec). Směs promíchejte, případně ještě dochuťte.

Kuřecí prsa osolte a opepřete. Ostrým nožem vytvořte kapsy a naplňte nádivkou. Zpevněte provázkem. Posypte paprikou a přelijte rozpuštěným máslem. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C do zezlátnutí.

About Author


Radka