
- 6 kuřecích prsních řízků
- sůl a čerstvě mletý pepř
- sladká mletá paprika či grilovací koření
- 80 g másla, rozpuštěného
NA NÁDIVKU
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 50 g bílé slaniny (špeku), na kostičky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 menší mrkev, nastrouhaná nahrubo
- 300 g kuřecích jater
- sůl, čerstvě mletý pepř a strouhaný muškátový oříšek na ochucení
- 4 tvrdší housky, nakrájené na 1cm kostky
- 2–3 stroužky česneku, drcené
- hrst petrželky, nasekané
- hrst medvědího česneku, překrájeného
- 2 vejce
Játra odblaňte, zbavte žilek a nakrájejte je na kousky. Cibuli i slaninu nakrájejte na kostičky. Mrkev nastrouhejte nahrubo, aby byla v nádivce pěkně vidět. Nastrouhaná najemno zabarví nádivku dooranžova. Housky nakrájejte na kostky o hraně asi 1 cm.
Na oleji rozpečte v kastrolu slaninu, asi po 3 minutách vsypte cibuli a mrkev a opékejte 2 minuty doměkka. Přidejte játra, nechte je zatáhnout, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a přidejte 3/4 dávky nakrájené housky. Vše opět orestujte a stáhněte z ohně.
Přidejte petrželku, medvědí česnek, vejce a zbylou housku (pokud jste měli tvrdší housky, opečte celou dávku již s játry; naopak čerstvé pečivo ještě rozdělte a poslední třetinu vmíchejte až úplně nakonec). Směs promíchejte, případně ještě dochuťte.
Kuřecí prsa osolte a opepřete. Ostrým nožem vytvořte kapsy a naplňte nádivkou. Zpevněte provázkem. Posypte paprikou a přelijte rozpuštěným máslem. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C do zezlátnutí.