
- 80 g drobných bílých fazolí
- 80 g špaldy
- 4 bobkové listy
- 1 stroužek česneku
- 80 g zeleného hrachu
NA ZÁKLAD POLÉVKY
- olivový olej
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 pórek, nakrájený na kolečka
- 2 mrkve, na větší kusy
- 3 stroužky česneku
- 200 ml suchého bílého vína
- sůl, pepř
- 3 snítky tymiánu, 1 bobkový list
- 1 lžička celého černého pepře
- 2 snítky estragonu
- 50 g parmazánu, nastrouhaného na hobliny
V předvečer přípravy polévky vložte do misek zvlášť fazole a špaldu, zalijte vodou a nechte přes noc namočené. Druhý den fazole sceďte, zalijte vodou a vařte 5 minut. Slijte, opět zalijte vodou, přidejte bobkové listy a česnek a na mírném ohni vařte 45 minut, pak sceďte.
Špaldu sceďte, zalijte vodou a vařte asi 20 minut, sceďte. Hrách vařte 20 minut, pak sceďte.
Mezitím v hrnci rozehřejte lžíci oleje a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte pórek, mrkev a nakonec česnek rozmáčknutý plochou stranou nože. Míchejte 3 minuty a zalijte vínem. Nechte částečně odpařit, osolte vložte tymián, bobkový list a kuličky pepře. Zalijte 1,5 litrem vody a vařte 10 minut.
Nyní vsypte do polévky předvařené luštěniny a špaldu. Vařte dalších 10 minut. Z polévky vyjměte tymián a bobkový list. Mírně opepřete, posypte lístky estragonu a troškou parmazánu. Dochuťte kapkou olivového nebo chilli oleje.