Zeleninová polévka s luštěninami a špaldou

  • 80 g drobných bílých fazolí
  • 80 g špaldy
  • 4 bobkové listy
  • 1 stroužek česneku
  • 80 g zeleného hrachu

NA ZÁKLAD POLÉVKY

  • olivový olej
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 pórek, nakrájený na kolečka
  • 2 mrkve, na větší kusy
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml suchého bílého vína
  • sůl, pepř
  • 3 snítky tymiánu, 1 bobkový list
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 2 snítky estragonu
  • 50 g parmazánu, nastrouhaného na hobliny

V předvečer přípravy polévky vložte do misek zvlášť fazole a špaldu, zalijte vodou a nechte přes noc namočené. Druhý den fazole sceďte, zalijte vodou a vařte 5 minut. Slijte, opět zalijte vodou, přidejte bobkové listy a česnek a na mírném ohni vařte 45 minut, pak sceďte.

Špaldu sceďte, zalijte vodou a vařte asi 20 minut, sceďte. Hrách vařte 20 minut, pak sceďte.

Mezitím v hrnci rozehřejte lžíci oleje a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte pórek, mrkev a nakonec česnek rozmáčknutý plochou stranou nože. Míchejte 3 minuty a zalijte vínem. Nechte částečně odpařit, osolte vložte tymián, bobkový list a kuličky pepře. Zalijte 1,5 litrem vody a vařte 10 minut.

Nyní vsypte do polévky předvařené luštěniny a špaldu. Vařte dalších 10 minut. Z polévky vyjměte tymián a bobkový list. Mírně opepřete, posypte lístky estragonu a troškou parmazánu. Dochuťte kapkou olivového nebo chilli oleje.

About Author


Radka