
Polévka, která vytvoří kouzlo venkovské zabíjačky i tam, kde je k nejbližšímu chlívku hodně daleko!
- 2 litry zeleninového vývaru
- 150 g krup
- 30 g sádla
- 2 jelítka
- 3 stroužky česneku
- majoránka a mletý zázvor
- sůl a mletý pepř na dochucení
Dejte do kastrůlku propláchnuté kroupy a sádlo. Posolte a zalijte vodou tak, aby sahala asi tři prsty nad kroupy. Přiveďte k varu, poté stáhněte oheň a zakryté vařte doměkka, asi 40 minut.
Do zeleninového vývaru vložte kroupy, přidejte jelítka vymáčknutá ze střívek a povařte asi pět minut, až se jelítka pěkně provaří, spojí se s vývarem a dají mu hezkou, tmavou barvu. Nakonec přidejte prolisovaný česnek, sůl a koření.