
Starosvětské radovánky v té nejlepší podobě!
- 350 g čerstvých hub, nejlépe hříbků, lišek, žampionů… (lze použít předem namočené sušené houby)
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 900 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového, může být i houbový nebo voda z namáčení sušených hub), studeného
- 5 lžic oleje na smažení
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- sůl, mletý bílý pepř a mletý kmín
- 100 ml zakysané smetany
- 100 ml smetany ke šlehání
- trocha octa (nejlépe bílého vinného) na dochucení
Čerstvé očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte. V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Zalijte studeným vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky do zhoustnutí. Dejte stranou.
V kastrolu rozehřejte olej a opečte cibuli dozlatova; trvá to asi 8 minut. Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou 10 minut poduste. Vmíchejte základ z jíšky a na mírném ohni povařte asi 15 minut. Odstavte, do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte solí, bílým pepřem, mletým kmínem a octem.