Smetanová houbová omáčka

Starosvětské radovánky v té nejlepší podobě!

  • 350 g čerstvých hub, nejlépe hříbků, lišek, žampionů… (lze použít předem namočené sušené houby)
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 900 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového, může být i houbový nebo voda z namáčení sušených hub), studeného
  • 5 lžic oleje na smažení
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • sůl, mletý bílý pepř a mletý kmín
  • 100 ml zakysané smetany
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • trocha octa (nejlépe bílého vinného) na dochucení

Čerstvé očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte. V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Zalijte studeným vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky do zhoustnutí. Dejte stranou.

V kastrolu rozehřejte olej a opečte cibuli dozlatova; trvá to asi 8 minut. Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou 10 minut poduste. Vmíchejte základ z jíšky a na mírném ohni povařte asi 15 minut. Odstavte, do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte solí, bílým pepřem, mletým kmínem a octem.

About Author


Radka