
Výrazná omáčka, křupavá zelenina, troška slaniny, která dotáhne chuť k dokonalosti a navrch uvařené vajíčko – zkrátka dokonalá večeře!
- 400 g fazolových lusků
- sůl, pepř
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 100 g uzené prorostlé slaniny
- 2 plné lžíce hladké mouky
- 1 kelímek zakysané smetany
- 4 vejce uvařená natvrdo
Fazolkám odkrojte oba konce, nakrájejte je na 5 cm velké kousky, properte a vařte asi 7 minut ve vodě se lžičkou soli, lžící cukru a lžící octa. Poté slijte, vývar uchovejte.
V nepřilnavém hrnci rozehřejte máslo, orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno a prorostlou uzenou slaninu nakrájenou na malé kostičky. Zaprašte hladkou moukou, zarestujte a zalijte vývarem z fazolek tak, aby vznikla hustá omáčka. Rozšlehejte metlou, dosolte a trochu opepřete, přisypte fazolky a nechte provařit na mírném ohni 10 minut.
Nakonec metličkou vmíchejte kelímek zakysané smetany. Pokud je potřeba, zřeďte vývarem z fazolek na požadovanou konzistenci.
Podávejte s vařeným vejcem a pečenými brambory.