Fazolky na smetaně se slaninou

Výrazná omáčka, křupavá zelenina, troška slaniny, která dotáhne chuť k dokonalosti a navrch uvařené vajíčko – zkrátka dokonalá večeře!

  • 400 g fazolových lusků
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 100 g uzené prorostlé slaniny
  • 2 plné lžíce hladké mouky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 4 vejce uvařená natvrdo

Fazolkám odkrojte oba konce, nakrájejte je na 5 cm velké kousky, properte a vařte asi 7 minut ve vodě se lžičkou soli, lžící cukru a lžící octa. Poté slijte, vývar uchovejte.

V nepřilnavém hrnci rozehřejte máslo, orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno a prorostlou uzenou slaninu nakrájenou na malé kostičky. Zaprašte hladkou moukou, zarestujte a zalijte vývarem z fazolek tak, aby vznikla hustá omáčka. Rozšlehejte metlou, dosolte a trochu opepřete, přisypte fazolky a nechte provařit na mírném ohni 10 minut.

Nakonec metličkou vmíchejte kelímek zakysané smetany. Pokud je potřeba, zřeďte vývarem z fazolek na požadovanou konzistenci.

Podávejte s vařeným vejcem a pečenými brambory.

About Author


Radka