
Vepřové na paprice může být stejně skvělé jako kuře nebo telecí!
- 2–3 lžíce domácího sádla nebo másla, nejlépe přepuštěného
- 750g vepřové plece, nakrájené na kostky nebo na širší nudličky
- 2 menší cibule, nadrobno
- 3 stroužky česneku, nadrobno
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1,5 lžíce mleté sladké papriky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 ml drůbežího, vepřového či zeleninového vývaru (podle potřeby i víc)
- 300 ml smetany ke šlehání
- dušená rýže, těstoviny nebo noky k podávání
V hluboké pánvi či kastrolu rozehřejte tuk a opečte na něm maso ze všech stran. Pak maso vyjměte z pánve a nasypte do ní cibuli a česnek, opečte je, aby cibule zesklovatěla a česnek se nepřipálil. Vraťte k nim maso, zaprašte moukou a krátce osmahněte. Odstavte a vmíchejte papriku, jemně osolte a opepřete.
Podlijte vývarem, promíchejte, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zhruba 30–45 minut duste doměkka. Ke konci opatrně vmíchejte smetanu ke šlehání, dosolte a dopepřete. Prohřejte, ale už nevařte. Podávejte se zvolenou přílohou.