Vepřová plec na paprice

Vepřové na paprice může být stejně skvělé jako kuře nebo telecí!

  • 2–3 lžíce domácího sádla nebo másla, nejlépe přepuštěného
  • 750g vepřové plece, nakrájené na kostky nebo na širší nudličky
  • 2 menší cibule, nadrobno
  • 3 stroužky česneku, nadrobno
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1,5 lžíce mleté sladké papriky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 ml drůbežího, vepřového či zeleninového vývaru (podle potřeby i víc)
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • dušená rýže, těstoviny nebo noky k podávání 

V hluboké pánvi či kastrolu rozehřejte tuk a opečte na něm maso ze všech stran. Pak maso vyjměte z pánve a nasypte do ní cibuli a česnek, opečte je, aby cibule zesklovatěla a česnek se nepřipálil. Vraťte k nim maso, zaprašte moukou a krátce osmahněte. Odstavte a vmíchejte papriku, jemně osolte a opepřete.

Podlijte vývarem, promíchejte, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zhruba 30–45 minut duste doměkka. Ke konci opatrně vmíchejte smetanu ke šlehání, dosolte a dopepřete. Prohřejte, ale už nevařte. Podávejte se zvolenou přílohou.

About Author


Radka