
K nedělní kávě nesmí chybět koláč! Tenhle extra čokoládový je tak hutný, že vám bude stačit jen malý kousek. Zjemněte jej šlehačkou nebo kopečkem zakysané smetany.
- 200 g čokolády, minimálně 80%, nalámané
- 200 g másla, nakrájeného na kousky + trocha na vymazání formy
- 4 velká vejce, žloutky a bílky oddělené
- 1 a 1/2 lžíce pomerančového likéru
- 200 g krupicového cukru
- 100 g jemně mletých mandlí
- 1/2 lžičky soli
- kakao holandského typu na poprášení
- ušlehaná smetana nebo zakysaná smetana k podávání
Troubu předehřejte na 180°C. Dno a boky dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem. Pokud si nejste jisti, že vaše forma dobře těsní, obalte ji zvenku alobalem, aby neprotékalo těsto.
Čokoládu s máslem dejte do nerezové mísy a za občasného míchání metličkou je nechte rozpustit nad horkou vodní lázní a nechte mírně zchladnout.
Ve velké míse prošlehejte žloutky s polovinou cukru do světlé pěny. Zašlehejte rozpuštěnou čokoládovou směs, pomerančový likér, mandle a sůl a umíchejte hladké těsto.
V další míse vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do pevného sněhu a stěrkou ho zlehka po částech vmíchejte do těsta. Hotové těsto pak vlijte do připravené dortové formy a povrch uhlaďte.
Pečte 30–35 minut, dort by měl být po stranách upečený, ale uvnitř stále lehce třaslavý (udělejte test špejlí, která by měla vyjít ze středu těsta s vláčnými kousky).
Koláč nechte úplně vychladnout a pak dejte alespoň na 4 hodiny uležet do lednice. Potom jej vyjměte z formy na talíř a hojně poprašte holandským kakaem. Podávejte se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.