
Křupavá jako opravdová pizza sice není, ale je bezlepková a chutná skvěle!
- 1 špagetová dýně
- troška olivového oleje
- 1 vejce
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/4 lžičky kajenského pepře nebo chilli koření
- 1/2 lžičky soli
NA OBLOŽENÍ
- 1 sklenička hotové rajčatové omáčky (nebo vykapaná rajčata z 1x 400g konzervy loupaných, rozmixovaná či rozetřená)
- 2–3 koule mozzarelly, nakrájené na plátky
- 150g třešňových rajčátek, rozpůlených nebo nakrájených na plátky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hrst bazalkových lístků, natrhaných nebo nastříhaných
- strouhaný parmazán podle chuti
Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Dýni podélně rozpulte a odstraňte z ní semínka a to, co je obklopuje. Vnitřek dýně lehce potřete olivovým olejem. Položte je řezem vzhůru na plech a pečte asi 45 minut, až půjde dužina snadno dělit vidličkou na vlákna – špagety. Nechte zchladnout. Z dýně vyškrabejte vidličkou špagety a položte je na vrstvu papírových utěrek, aby se vysušily. Na pizzu je třeba z nich vytáhnout co nejvíc vody.
V míse smíchejte dýňové špagety s vejcem, kořením a solí. Teplotu v troubě zvyšte na 200/180°C a vložte do ní plech. Až bude trouba zahřátá, opatrně vyjměte plech, položte na něj pečicí papír a rozetřete na něj v tenké vrstvě dýňové ,těsto‘. Pečte, až okraje začnou hnědnout, asi 20–25 minut. Pak potřete rajčatovou omáčkou, poklaďte mozzarellou a rajčátky, podle chuti osolte a opepřete. Zapékejte asi 5 minut, aby se sýr roztekl. Posypte bazalkou a parmazánem a podávejte.