
- 1,2kg očištěné dýně hokkaido, nakrájené na 4cm kostky
- 1–6 červených chilli papriček (druh a množství podle chuti)
- 2 lžíce nasekaného čerstvého oregana
- 4–5 lžic panenského olivového oleje + k podávání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 250g sušené cizrny, namočené přes noc do studené vody
- 6 šalotek, nakrájených nadrobno
- 4 stroužky česneku, nadrobno
- 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru
- drobně nakrájená čerstvá petrželka
Troubu předehřejte na 200°C. Ve velkém pekáči smíchejte dýni s podélně rozpůlenou/ými chilli papričkou/ami a oreganem. Pokropte 2 lžícemi oleje, osolte, opepřete a za občasného obracení pečte, až dýně pořádně změkne a zkaramelizuje (cca 1 hodinu).
Mezitím sceďte cizrnu, zalijte ji studenou vodou, přiveďte k varu a nezakryté vařte na středním ohni do hodně měkka (okolo 50–60 minut). Sceďte, uchovejte přitom 1 litr tekutiny.
Ve velkém rendlíku rozehřejte 2–3 lžíce oleje a opečte šalotku na velmi mírném ohni doměkka (cca 12 minut), ke konci vsypte česnek a míchejte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, přidejte upečenou dýni s papričkou a cizrnu a nahrubo podrťte vařečkou. Je-li třeba, dolijte vodu z vařené cizrny. Podle chuti dosolte a opepřete. Podávejte s drobně nakrájenou čerstvou petrželkou.
Můžete použít i okapanou cizrnu ze dvou 400g konzerv (nechte ji ve vývaru chvíli prohřát). Namísto vody z vaření pak přilijte horkou vodu.