Italská kuřecí paštika

  • 400g másla
  • 1,2kg kuřecích jater, odblaněných a očištěných
  • 300g šalotek, na půlkolečka
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 50ml bílého vinného octa
  • hrst šalvějových lístků, nakrájených najemno
  • hrst hladkolisté petrželky, najemno
  • 100ml bílého portského nebo jiného dezertního vína
  • 2 sardelkové řezy, bez kostí

V pánvi se silným dnem nechte rozpustit 100g másla a opečte v něm játra tak, aby uvnitř zůstala růžová a mazlavá.

Třetinu opečených jater odložte stranou a nakrájejte na malé kousky, které na závěr vmícháte do hotové paštiky, aby měla správnou strukturu. Dvě třetiny opečených jater i s výpekem přemístěte do nádoby, v níž budete mixovat.

V uvolněné pánvi nechte rozpustit 50g másla a opečte na něm šalotku spolu s čerstvě umletým pepřem dosklovita. Přidejte polovinu šalvěje a polovinu petrželky a ještě asi minutu opékejte.

Obsah pánve zalijte octem, nechte ho vyvařit, zalijte portským, nechte přejít varem a odstavte z plamene. Sardelky utřete a zbylé máslo nechte rozpustit v rendlíku.

Játra v nádobě zalijte obsahem pánve a rozpuštěným máslem, přidejte sardelku a vše rozmixujte dohladka. Do hladké hmoty vmíchejte nakrájenou odloženou třetinu jater a zbytek bylinek.

About Author


Radka