
- 400g másla
- 1,2kg kuřecích jater, odblaněných a očištěných
- 300g šalotek, na půlkolečka
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 50ml bílého vinného octa
- hrst šalvějových lístků, nakrájených najemno
- hrst hladkolisté petrželky, najemno
- 100ml bílého portského nebo jiného dezertního vína
- 2 sardelkové řezy, bez kostí
V pánvi se silným dnem nechte rozpustit 100g másla a opečte v něm játra tak, aby uvnitř zůstala růžová a mazlavá.
Třetinu opečených jater odložte stranou a nakrájejte na malé kousky, které na závěr vmícháte do hotové paštiky, aby měla správnou strukturu. Dvě třetiny opečených jater i s výpekem přemístěte do nádoby, v níž budete mixovat.
V uvolněné pánvi nechte rozpustit 50g másla a opečte na něm šalotku spolu s čerstvě umletým pepřem dosklovita. Přidejte polovinu šalvěje a polovinu petrželky a ještě asi minutu opékejte.
Obsah pánve zalijte octem, nechte ho vyvařit, zalijte portským, nechte přejít varem a odstavte z plamene. Sardelky utřete a zbylé máslo nechte rozpustit v rendlíku.
Játra v nádobě zalijte obsahem pánve a rozpuštěným máslem, přidejte sardelku a vše rozmixujte dohladka. Do hladké hmoty vmíchejte nakrájenou odloženou třetinu jater a zbytek bylinek.