
Příprava těchto řezů je sice časově náročnější, ale jsou tak vláčné a dobré, že se to vyplatí
Na 1 plech
- máslo na vymazání plechu
- 1–2 hrsti mletých ořechů či strouhaného kokosu
- 6–7 jablek, oloupaných a nakrájených na plátky
NA TĚSTO
- 150 g másla
- 300 g moučkového cukru
- 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- mléko (podle potřeby)
NA KRÉM A DOKONČENÍ
- 250 g másla, změklého
- 250 g měkkého tvarohu
- 2–3 lžíce krupicového cukru
- smetana ke šlehání (podle potřeby)
- 1 velká hrst mletých ořechů či strouhaného kokosu
Plech s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte ořechy či kokosem (podle toho, co máte radši). Na to v rovnoměrné vrstvě naskládejte plátky jablek.
Troubu předehřejte na 180 °C. Na těsto v robotu utřete máslo s cukrem do světlé pěny a postupně přidávejte žloutky. Pak po částech přisypte mouku prosátou s kypřicím práškem. Do těsta pomalu přilijte tolik mléka, aby vzniklo středně husté hladké těsto.
Mezitím vyšlehejte bílky na tuhý sníh a pak je zlehka zapracujte do těsta. To potom nalijte na plech na jablečné plátky, rozetřete a plech vložte do rozehřáté trouby. Pečte 20–25 minut.
Upečený koláč nechte úplně vychladnout a teprve potom ho vyklopte tak, aby těsto bylo dole a jablka nahoře.
Ušlehejte máslo s tvarohem, cukrem a trochou smetany na rozředění do hladkého krému – pozor, všechny suroviny musí mít stejnou, nejlépe pokojovou teplotu!
Krémem potřete vychladlý moučník a posypte ořechy či kokosem. Po ztuhnutí krájejte na řezy.