Třené řezy s jablky a tvarohovým krémem

Příprava těchto řezů je sice časově náročnější, ale jsou tak vláčné a dobré, že se to vyplatí

Na 1 plech

  • máslo na vymazání plechu
  • 1–2 hrsti mletých ořechů či strouhaného kokosu
  • 6–7 jablek, oloupaných a nakrájených na plátky

NA TĚSTO

  • 150 g másla
  • 300 g moučkového cukru
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • mléko (podle potřeby)

NA KRÉM A DOKONČENÍ

  • 250 g másla, změklého
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2–3 lžíce krupicového cukru
  • smetana ke šlehání (podle potřeby)
  • 1 velká hrst mletých ořechů či strouhaného kokosu

Plech s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte ořechy či kokosem (podle toho, co máte radši). Na to v rovnoměrné vrstvě naskládejte plátky jablek.

Troubu předehřejte na 180 °C. Na těsto v robotu utřete máslo s cukrem do světlé pěny a postupně přidávejte žloutky. Pak po částech přisypte mouku prosátou s kypřicím práškem. Do těsta pomalu přilijte tolik mléka, aby vzniklo středně husté hladké těsto.

Mezitím vyšlehejte bílky na tuhý sníh a pak je zlehka zapracujte do těsta. To potom nalijte na plech na jablečné plátky, rozetřete a plech vložte do rozehřáté trouby. Pečte 20–25 minut.

Upečený koláč nechte úplně vychladnout a teprve potom ho vyklopte tak, aby těsto bylo dole a jablka nahoře.

Ušlehejte máslo s tvarohem, cukrem a trochou smetany na rozředění do hladkého krému – pozor, všechny suroviny musí mít stejnou, nejlépe pokojovou teplotu!

Krémem potřete vychladlý moučník a posypte ořechy či kokosem. Po ztuhnutí krájejte na řezy.

About Author


Radka