Hrachová polévka s cibulovými kroužky

Hrách je na vánočním stole proto, aby se v domě držely peníze. Zajišťuje i plodnost, proto se nosil domácímu zvířectvu. Nabízel se také dušičkám předků.

  • 2 lžíce másla nebo rostlinného oleje
  • 2 střední cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 lžička hladké mouky
  • 3–4 stroužky česneku, nasekané
  • 200 g suchého zeleného loupaného hrachu, hodinu předem namočeného
  • 1–1,5 litru zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušené majoránky
  • špetka sušeného tymiánu
  • špetka sušeného oregana
  • sůl a čerstvě mletý pepř

NA CIBULOVÉ KROUŽKY

  • 1–2 cibule, nakrájené na kroužky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • rostlinný olej na smažení

Na tuku opečte cibuli dozlatova, zaprašte moukou, přihoďte česnek a míchejte ještě minutu. Hrách slijte, přidejte do hrnce, zalijte litrem zeleninového vývaru a zvolna vařte asi 1 až 1,5 hodiny, dokud se hrách nezačne rozpadat. Podle potřeby dolévejte tekutinu. Okořeňte majoránkou, tymiánem a oreganem, osolte a opepřete. Rozmixujte dohladka.

Cibulové kroužky poprašte moukou. Smažte je po malých dávkách v rendlíčku ve vyšší vrstvě oleje, kvůli odsátí tuku je odkládejte na papírový ubrousek.

About Author


Radka