
Hrách je na vánočním stole proto, aby se v domě držely peníze. Zajišťuje i plodnost, proto se nosil domácímu zvířectvu. Nabízel se také dušičkám předků.
- 2 lžíce másla nebo rostlinného oleje
- 2 střední cibule, nakrájené nadrobno
- 1 lžička hladké mouky
- 3–4 stroužky česneku, nasekané
- 200 g suchého zeleného loupaného hrachu, hodinu předem namočeného
- 1–1,5 litru zeleninového vývaru
- 1 lžička sušené majoránky
- špetka sušeného tymiánu
- špetka sušeného oregana
- sůl a čerstvě mletý pepř
NA CIBULOVÉ KROUŽKY
- 1–2 cibule, nakrájené na kroužky
- 1 lžíce hladké mouky
- rostlinný olej na smažení
Na tuku opečte cibuli dozlatova, zaprašte moukou, přihoďte česnek a míchejte ještě minutu. Hrách slijte, přidejte do hrnce, zalijte litrem zeleninového vývaru a zvolna vařte asi 1 až 1,5 hodiny, dokud se hrách nezačne rozpadat. Podle potřeby dolévejte tekutinu. Okořeňte majoránkou, tymiánem a oreganem, osolte a opepřete. Rozmixujte dohladka.
Cibulové kroužky poprašte moukou. Smažte je po malých dávkách v rendlíčku ve vyšší vrstvě oleje, kvůli odsátí tuku je odkládejte na papírový ubrousek.