Panenka s perníkovou omáčkou

Perníkové koření se skvěle uplatní i v omáčce k masu. Se šťavnatou panenkou dokonale ladí.

  • 1 kg vepřové panenky v celku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 5 lžic oleje
  • 2 malé mrkve
  • 1/4 celeru
  • 1 kořenová petržel
  • 3 šalotky
  • 1 lžička kuliček jalovce
  • 2 bobkové listy, 2 snítky tymiánu, 1 snítka šalvěje
  • 50 g bílé uzené slaniny (špeku), nakrájené na kostičky
  • kůra z 1 malého pomeranče
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • 50 g sušených švestek
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 600 ml suchého červeného vína
  • 2 lžíce strouhaného perníku
  • krupicový cukr na dochucení
  • citronová šťáva na dochucení

Panenku osolte a opepřete, potřete částí oleje a nechte odležet hodinu při pokojové teplotě.

Mrkev, celer, petržel a šalotku nakrájejte nahrubo. V kastrolu na 2 lžících oleje zahřívejte kuličky jalovce, až začnou praskat. Přidejte bylinky, slaninu a minutu opékejte. Pak vhoďte kořenovou zeleninu a šalotku a opékejte další 2 minuty.

Pomerančovou kůru nakrájejte na tenké nudličky a přidejte k zeleninovému základu. Pak vmíchejte protlak, sušené švestky, povidla a perníkové koření a opékejte za stálého míchání další 2 minuty. Zalijte vývarem a 500 ml červeného vína. Přiklopené duste asi 40 minut.

Na pánvi rozpalte zbytek oleje a panenku opečte ze všech stran dozlatova, aby se maso zatáhlo a všechna šťáva při vaření zůstala uvnitř. Asi 10 minut před koncem vaření přendejte maso i se šťávou do kastrolu se základem.

Když je maso hotové, vyjměte ho ze základu a uchovejte horké. Do kastrolu přidejte zbylé červené víno a nastrouhaný perník. Vařte společně 10 minut a pak omáčku propasírujte, případně povařte do zhoustnutí. Ochutnejte ji a dochuťte solí, pepřem, cukrem či citronovou šťávou. 

About Author


Radka