
Moravský vrabec je klasika všech klasik. Lahodné kousky masa, špenát s česnekem a cibulkou a bramborové knedlíky v sobě skrývají pořádnou porci nostalgie.
- 600 g vepřové plece, nakrájené na asi 3cm kostky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku
- 1⁄2 lžičky kmínu
- sůl a pepř
- 150 ml světlého piva
- 1 lžička hladké mouky
- případně hovězí vývar nebo voda na podlévání
- 400 g mraženého krájeného špenátu
- 1 lžíce másla
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku
- 100ml smetany ke šlehání
Do pekáčku dejte cibuli a 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky. Maso osolte, opepřete a pokmínujte. Vložte do pekáčku, podlijte pivem, zakryjte alobalem nebo přiklopte a pečte v troubě na 200°C 40 minut. Odstraňte alobal a pečte doměkka a dočervena dalších asi 30 minut. Občas zamíchejte a podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem.
Než se maso upeče, připravte si špenát. Na másle zpěňte cibuli s prolisovaným česnekem, přidejte špenát, osolte, podlijte smetanou a duste přiklopené, až se rozmrazí. Můžete zahustit jíškou.
Pečené maso podávejte se špenátem a bramborovým knedlíkem.