Moravský vrabec se špenátem

Moravský vrabec je klasika všech klasik. Lahodné kousky masa, špenát s česnekem a cibulkou a bramborové knedlíky v sobě skrývají pořádnou porci nostalgie.

  • 600 g vepřové plece, nakrájené na asi 3cm kostky 
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 4 stroužky česneku
  • 1⁄2 lžičky kmínu
  • sůl a pepř
  • 150 ml světlého piva
  • 1 lžička hladké mouky
  • případně hovězí vývar nebo voda na podlévání 
  • 400 g mraženého krájeného špenátu
  • 1 lžíce másla
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku
  • 100ml smetany ke šlehání

Do pekáčku dejte cibuli a 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky. Maso osolte, opepřete a pokmínujte. Vložte do pekáčku, podlijte pivem, zakryjte alobalem nebo přiklopte a pečte v troubě na 200°C 40 minut. Odstraňte alobal a pečte doměkka a dočervena dalších asi 30 minut. Občas zamíchejte a podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem. 

Než se maso upeče, připravte si špenát. Na másle zpěňte cibuli s prolisovaným česnekem, přidejte špenát, osolte, podlijte smetanou a duste přiklopené, až se rozmrazí. Můžete zahustit jíškou.

Pečené maso podávejte se špenátem a bramborovým knedlíkem.

About Author


Radka