Dýňový koláč

Sladká pochoutka z netradiční suroviny. Nebojte se dýně, je výborná.

  • 1 středně velká dýně
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla + trocha na vymazání formy
  • 2 vejce
  • 200 g mletých mandlí
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva

Kostky dýně, hokaido neloupeme, vařte je doměkka. Trvá to asi 10–15 minut. Osušte.

Uvařenou dýni rozmačkejte nebo umixujte na pyré (mělo by ho být 400 g) a nechte vychladit. Předehřejte troubu na 180 ºC. Utřete máslo s cukrem na hladkou nadýchanou pěnu. Přidejte vejce, dvě lžíce mletých mandlí, prášek do pečiva a znovu důkladně promíchejte. Přidejte dýňové pyré.

Vmíchejte zbytek mletých mandlí – nyní byste měli získat těsto, které se dá snadno míchat. Pokud bude příliš tuhé, rozřeďte ho po lžičkách trochou vychladlé tekutiny, ve které jste dýni vařili, nebo mlékem.

Vymažte formu o průměru 22 cm. Vlijte do ní těsto a rovnoměrně ho rozprostřete. Pečte asi tři čtvrtě hodiny. Pokud začne koláč příliš rychle hnědnout, zakryjte ho alobalem.

About Author


Radka