
Dýňová variace na italské rizoto vám nabídne neuvěřitelně sametovou chuť. Výraznější parmazán zjemní mascarpone a chuť dýně povzbudí víno.
- 70 g másla
- 1 cibule, najemno nakrájená
- 1 kg dýně, oloupané a nakrájené, dýni hokaido neloupeme
- 300 g kulatozrnné rýže (například odrůda Arborio)
- 250 ml bílého vína
- 1,5 litru kuřecího vývaru, horkého
- 100 g jemně strouhaného parmazánu
- sůl a čerstvě namletý pepř
- 120 g mascarpone
V pánvi rozehřejte máslo, přihoďte cibuli a nechte ji 5 minut měknout. Pak na ni vložte dýni a opékejte ji 10 minut. Poté přidejte rýži a víno a míchejte 2–3 minuty tak, aby se část vína odpařila. Pak postupně (nejlépe po čtvrtlitrech) přilévejte vývar, míchejte a vařte 25–30 minut, dokud není rýže uvařená al dente (na skus). Vmíchejte parmazán, mascarpone, osolte, opepřete.