Čočková polévka s párkem a noky

  • 300 g obyčejné hnědé nebo zelené čočky, propláchnuté a předem namočené do studené vody (stačí na 2 hodiny)
  • 1,25 litru zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 2 snítky tymiánu na vaření čočky + čerstvý na ozdobení
  • 50 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl a mletý pepř
  • 1 jemný párek (výběr podle chuti), nakrájený na kolečka a opečený

NA NOKY

  • 170 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl

Namočenou čočku slijte, pokud nevsákla všechnu vodu. V hrnci ji zalijte zeleninovým vývarem, přidejte tymián a na mírném ohni povařte do změknutí. Běžně to trvá asi půl hodiny, ale doba varu vždy záleží na druhu luštěnin.

V rendlíčku rozehřejte máslo a opečte na něm za stálého míchání mouku do bledé jíšky. Zalijte trochou studené vody, rozmíchejte na hladkou kašičku a tu přidejte k čočce. Povařte asi 15 minut, aby polévka hezky zhoustla. Pak většinu polévky odeberte, ve vyšší nádobě rozmixujte a vraťte do hrnce.

Mezitím si připravte noky. V míse smíchejte mouku, vejce a špetku soli a postupně přilévejte vodu, až vznikne hustější těsto. Do mírně vařící polévky z těsta vykrajujte pomocí lžic menší noky a vhazujte je do polévky. Jakmile vyplavou na hladinu jsou hotové.

Potom už jen dolaďte solí a kořením a polévku podávejte s lehce osmahnutými kolečky párku a čerstvým tymiánem podle chuti.

About Author


Radka