
- 300 g obyčejné hnědé nebo zelené čočky, propláchnuté a předem namočené do studené vody (stačí na 2 hodiny)
- 1,25 litru zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 2 snítky tymiánu na vaření čočky + čerstvý na ozdobení
- 50 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl a mletý pepř
- 1 jemný párek (výběr podle chuti), nakrájený na kolečka a opečený
NA NOKY
- 170 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
Namočenou čočku slijte, pokud nevsákla všechnu vodu. V hrnci ji zalijte zeleninovým vývarem, přidejte tymián a na mírném ohni povařte do změknutí. Běžně to trvá asi půl hodiny, ale doba varu vždy záleží na druhu luštěnin.
V rendlíčku rozehřejte máslo a opečte na něm za stálého míchání mouku do bledé jíšky. Zalijte trochou studené vody, rozmíchejte na hladkou kašičku a tu přidejte k čočce. Povařte asi 15 minut, aby polévka hezky zhoustla. Pak většinu polévky odeberte, ve vyšší nádobě rozmixujte a vraťte do hrnce.
Mezitím si připravte noky. V míse smíchejte mouku, vejce a špetku soli a postupně přilévejte vodu, až vznikne hustější těsto. Do mírně vařící polévky z těsta vykrajujte pomocí lžic menší noky a vhazujte je do polévky. Jakmile vyplavou na hladinu jsou hotové.
Potom už jen dolaďte solí a kořením a polévku podávejte s lehce osmahnutými kolečky párku a čerstvým tymiánem podle chuti.