
- 500 g uzeného vepřového
- 3 lístky libečku
- špetka majoránky
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 2 lžíce sádla
- 1 větší cibule, pokrájená nadrobno
- 290 g velkých krup
- 2 větší mrkve, očištěné a pokrájené
- čerstvá petrželka, nasekaná
- sůl, pepř
Uzené maso omyjte, v hrnci zalijte vodou, přidejte k nim libeček, bobkové listy, nové koření i pepř a asi hodinu vařte do změknutí.
Mezitím připravte kroupy. Zalijte je nejméně dvojnásobkem neosolené vody a uvařte je podle návodu na obalu al dente. Sceďte je a propláchněte studenou vodou – zbavíte je tím nežádoucího šlemu.
V jiném hrnci osmahněte na sádle cibuli tak, aby začala zlátnout; trvá to asi pět minut. Slijte na ni vývar z uzeného masa, přidejte mrkev a vařte asi 10 minut. Přidejte do polévky uvařené kroupy. Ještě 5 minut povařte, pak podle chuti osolte, opepřete a vsypte majoránku a čerstvou nasekanou petrželku.
Uvařené uzené maso můžete nakrájené přidat do polévky nebo k jinému samostatnému pokrmu, např. k česnekové omáčce.
Pokud se vám bude zdát, že je vaše polévka přesolená, povařte v ní jednu syrovou bramboru – ta sůl stáhne.
Chcete-li zkrátit dobu varu krup, den předem, nejlépe přes noc, je namočte. Kroupy vařte ve stejné vodě, ve které jste je namáčeli, jinak se zbavíte vylouhovaných živin. Při vaření na nich musí být nejméně dvojnásobek vody, vodu nesolte a doporučujeme přidat lžíci sádla nebo oleje.