Česneková omáčka s uzeným masem

  • 500 g uzeného vepřového masa
  • 6 kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 10 stroužků česneku
  • 50 g másla
  • sůl, muškátový oříšek podle chuti
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany na vaření

Očištěné uzené maso zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte spolu se vším kořením na mírném ohni do změknutí. Odměřte 500 ml vývaru.

Oloupejte česnek a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte česnek, osolte a nechte zesklovatět a rozvonět. Zaprašte moukou, promíchejte a za stálého míchání opečte až vznikne bledá jíška. Poté postupně přilévejte vývar a zašlehávejte metlou. Za stálého míchání vařte asi 15 minut.

Provařenou omáčku rozmixujte dohladka, vmíchejte smetanu, dochuťte solí a muškátovým oříškem. Podávejte s uzeným masem a knedlíkem.

About Author


Radka