
- 500 g uzeného vepřového masa
- 6 kuliček černého pepře
- 2 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 10 stroužků česneku
- 50 g másla
- sůl, muškátový oříšek podle chuti
- 3 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany na vaření
Očištěné uzené maso zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte spolu se vším kořením na mírném ohni do změknutí. Odměřte 500 ml vývaru.
Oloupejte česnek a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte česnek, osolte a nechte zesklovatět a rozvonět. Zaprašte moukou, promíchejte a za stálého míchání opečte až vznikne bledá jíška. Poté postupně přilévejte vývar a zašlehávejte metlou. Za stálého míchání vařte asi 15 minut.
Provařenou omáčku rozmixujte dohladka, vmíchejte smetanu, dochuťte solí a muškátovým oříškem. Podávejte s uzeným masem a knedlíkem.