Obrácený koláč s rebarborou a mandlemi

Krásně vláčné těsto

  • 500 g rebarbory
  • 110 g krupicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

NA TĚSTO

  • 4 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky kypřícího prášku
  • 60 g mletých mandlí
  • 50 g rozpuštěného másla + na vymazání

Vymažte máslem čtvercovou formu o hraně cca 22 cm. Oloupejte rebarboru a nakrájejte ji na kusy o délce formy.

Rebarboru dejte do širokého kastrolu a zaprašte 60 g cukru, nechte na středním plameni asi 3 minuty pustit šťávu. Poté ji vyjměte a nechte okapat.

Do pánve ke šťávě přidejte zbylých 50 g cukru a citronovou šťávu a nechte cukr rozpustit. Pak na zesíleném plameni nechte 5-7 minut karamelizovat. Nalijte karamel do formy a na něj rozložte rebarboru.

Předehřejte troubu na 180°C. Na těsto vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým extraktem asi 10 minut. Postupně zapracujte mouku s kypřícím práškem a mletými mandlemi a nakonec i rozpuštěné máslo.

Nalijte těsto na rebarboru do formy a pečte cca 30 minut. Vyklopte koláč na mřížku a nechte vychladnout.

About Author


Radka