
Krásně vláčné těsto
- 500 g rebarbory
- 110 g krupicového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
NA TĚSTO
- 4 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g hladké mouky
- 1/4 lžičky kypřícího prášku
- 60 g mletých mandlí
- 50 g rozpuštěného másla + na vymazání
Vymažte máslem čtvercovou formu o hraně cca 22 cm. Oloupejte rebarboru a nakrájejte ji na kusy o délce formy.
Rebarboru dejte do širokého kastrolu a zaprašte 60 g cukru, nechte na středním plameni asi 3 minuty pustit šťávu. Poté ji vyjměte a nechte okapat.
Do pánve ke šťávě přidejte zbylých 50 g cukru a citronovou šťávu a nechte cukr rozpustit. Pak na zesíleném plameni nechte 5-7 minut karamelizovat. Nalijte karamel do formy a na něj rozložte rebarboru.
Předehřejte troubu na 180°C. Na těsto vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým extraktem asi 10 minut. Postupně zapracujte mouku s kypřícím práškem a mletými mandlemi a nakonec i rozpuštěné máslo.
Nalijte těsto na rebarboru do formy a pečte cca 30 minut. Vyklopte koláč na mřížku a nechte vychladnout.