
Z dýní se dají uvařit spousty dobrých jídel – slaných, sladkých, pikantních. U nás ale pořád vede dýňová polévka. Výtečně chutná, a navíc je to náramná fešanda.
- 2 lžíce másla
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 500 g očištěné dýně hokkaido, nakrájené na kostky (nemusí se loupat, jiné dýně ano)
- 600 ml vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového)
- 2 stroužky česneku, utřené
- 150 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- nastrouhaný muškátový oříšek
- dýňový olej na pokapání
- krutonky z dýňového či jiného hodně tmavého chleba k podávání
V rendlíku opečte na másle cibuli dosklovita. Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka. Odstavte a rozmixujte dohladka. Přidejte česnek a smetanu na šlehání, prohřejte, podle chuti dosolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.
Polévku podávejte pokapanou dýňovým olejem a s opečenými chlebovými kostičkami. Milovníci ostrých chutí si mohou polévku posypat najemno rozemnutou chilli papričkou.