Dýňová polévka s krutony a smetanou

Z dýní se dají uvařit spousty dobrých jídel – slaných, sladkých, pikantních. U nás ale pořád vede dýňová polévka. Výtečně chutná, a navíc je to náramná fešanda.

  • 2 lžíce másla
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 500 g očištěné dýně hokkaido, nakrájené na kostky (nemusí se loupat, jiné dýně ano)
  • 600 ml vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového)
  • 2 stroužky česneku, utřené
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • nastrouhaný muškátový oříšek
  • dýňový olej na pokapání
  • krutonky z dýňového či jiného hodně tmavého chleba k podávání

V rendlíku opečte na másle cibuli dosklovita. Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka. Odstavte a rozmixujte dohladka. Přidejte česnek a smetanu na šlehání, prohřejte, podle chuti dosolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.

Polévku podávejte pokapanou dýňovým olejem a s opečenými chlebovými kostičkami. Milovníci ostrých chutí si mohou polévku posypat najemno rozemnutou chilli papričkou.

About Author


Radka