Pomalu pečená kýta s omáčkou aïoli

Opravdu antistresový recept. Česneková omáčka s tóny uzené papriky celý pokrm ještě podtrhne.

  • vykostěná kýta (jehněčí, vepřová)
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • po lžičce semen fenyklu, římského kmínu a koriandru
  • olivový olej

na aïoli

  • 2 žloutky, pokojové teploty
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mleté uzené papriky

Troubu předehřejte na 130°C. Maso osolte, opepřete a opečte na olivovém oleji v pánvi ze všech stran.

Koření podrťte a vmasírujte do masa. Dejte do pekáče, přilijte 250 ml vody. Pečte zakryté 2,5 hodiny. Pak maso odkryjte a pečte další cca hodinu.

Na omáčku prošlehejte žloutky, hořčici a česnek, osolte, opepřete. Za stálého šlehání přikapávejte slunečnicový olej. Hustou omáčku ochuťte citronovou šťávou a uzenou paprikou a znovu prošlehejte. Dejte do chladničky do doby podávání.

About Author


Radka