
Gratinovaná dýně je skvělou podzimní přílohou k různým úpravám masa, ale obstojí i jen tak samotná jako hřejivá večeře.
- 300 ml smetany ke šlehání (40%)
- 150 ml plnotučného mléka
- 1 lžička dijonské hořčice
- špetka chilli vloček (nebo podle chuti)
- 1 stroužek česneku, drcený
- malá hrst lístků šalvěje, nasekaná
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 kg máslové dýně, oloupané, zbavené semínek a nakrájené na tenké klínky
Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Všechny suroviny až po šalvěj dejte do rendlíku, pořádně osolte a opepřete a ohřejte na středním ohni těsně pod bod varu. Odstavte.
Do mělké zapékací nádoby naskládejte klínky dýně a zalijte je tekutinou z rendlíku. Pečte 30–40 minut (v polovině pečení potopte dýni do tekutiny vařečkou či obracečkou), aby dýně změkla a povrch zezlátl a bublal. Před podáváním nechte 10 minut odpočívat.