Gratinovaná dýně se šalvějí

Gratinovaná dýně je skvělou podzimní přílohou k různým úpravám masa, ale obstojí i jen tak samotná jako hřejivá večeře.

  • 300 ml smetany ke šlehání (40%)
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • špetka chilli vloček (nebo podle chuti)
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • malá hrst lístků šalvěje, nasekaná
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 kg máslové dýně, oloupané, zbavené semínek a nakrájené na tenké klínky

Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Všechny suroviny až po šalvěj dejte do rendlíku, pořádně osolte a opepřete a ohřejte na středním ohni těsně pod bod varu. Odstavte.

Do mělké zapékací nádoby naskládejte klínky dýně a zalijte je tekutinou z rendlíku. Pečte 30–40 minut (v polovině pečení potopte dýni do tekutiny vařečkou či obracečkou), aby dýně změkla a povrch zezlátl a bublal. Před podáváním nechte 10 minut odpočívat.

About Author


Radka