Zapečený letní květák

Květák se většinou zapéká v bešamelu se sýrem, ale tahle letní verze po italsku má rozhodně něco do sebe.

  • 1 větší květák, rozdělený na větší růžičky
  • 2 lžíce olivového oleje + na pokapání květáku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 250 g rajčatové passaty
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 3 stroužky česneku, drcené
  • 4 lžíce suchého bílého vína
  • 500 g zralých rajčat, rozpůlených nebo na čtvrtky podle velikosti
  • 1 malý svazek bazalky (část lístků ponechte na ozdobení)
  • špetka chilli vloček
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 lžíce strouhanky, nejlépe panko
  • 250 g mozzarelly, natrhané na kusy

Rozehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Díly květáku pokapejte štědře olejem, osolte, opepřete, pak je vložte do hlubší zapékací mísy. Pečte 10–15 minut, dokud květák nezměkne. Jedenkrát růžičky otočte. Pak vyjměte z trouby. 

Passatu promíchejte s oreganem, česnekem a vínem a nalijte kolem květáku. Mezi růžičky květáku vmáčkněte rajčata a lístky bazalky. Posypte troškou chilli vloček a přelijte 2 lžícemi olivového oleje. Osolte, opepřete a pečte 25 minut, nebo dokud rajčata nezměknou, nepustí šťávu (případně jim pomozte zmáčknutím) a tu a tam lehce nezhnědnou. 

Smíchejte parmazán a strouhanku. Natrhanou mozzarellou poházejte květák s rajčaty, posypte sýrovou strouhankou a nechte dalších 10 minut zapéct. Povrch by měl být zlatavý a křupavý. Posypte zbývající bazalkou a servírujte s jednoduchým zeleným salátem a křupavou bagetou. 

About Author


Radka