
NA PSTRUHA
- 4 filety ze pstruha bez kůže
- sůl a čerstvě mletý pepř
- malá hrst čerstvých bylinek podle chuti (listová petržel, estragon, kopr), nasekaných nadrobno
NA RYBÍ VÁRKU
- 500 ml rybího nebo kuřecího vývaru
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- 200 ml bílého vína
- 1/2 citronu, nakrájeného na kousky
- stonky z bylinek, které jste použili na pstruha
- 1 menší šalotka, překrojená napůl
- 2 stroužky česneku
NA ZADĚLÁVANÝ PÓREK
- 600 g pórku
- 120 g másla
- 200 ml bílého vína
- 480 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
Filety osolte, opepřete a posypte bylinkami.
Všechny ingredience na rybí várku dejte do hrnce (kousky citronu vymačkejte, ale zároveň je přihoďte do várky) a přiveďte k varu, poté ztlumte tak, aby voda nevřela (cca 70°C). Poté vložte do rybí várky filety a pošírujte podle velikosti 5-8 minut. Odstavte a nechte v teplé várce do doby podávání.
Pórek nakrájejte na tenčí kolečka. Máslo v rendlíku zpěňte a pórek orestujte. Podlijte vínem a nechte jej odpařit, přidejte smetanu, krátce zredukujte. Dochuťte solí a špetkou pepře.