Lilek s parmazánem

Recept se italsky jmenuje parmigiana di melanzane a chutná teplý i studený jako předkrm či lehké hlavní jídlo.

  • cca 1 kg lilků
  • rostlinný olej
  • hladká mouka na obalení
  • 2 konzervy loupaných rajčat, scezených
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • sůl
  • 350 g mozzarelly
  • 8–10 čerstvých lístků bazalky
  • máslo na vymazání zapékací nádoby
  • 3–4 lžíce strouhaného parmazánu

Nakrájejte lilky na kolečka, osolte a dejte je na 30 minut až jednu hodinu odpočinout. Opláchněte tekutinu, kterou vypotily, a dobře je osušte v čisté utěrce. Plátky lilku zlehka obalte v mouce (vždy až těsně před vložením do pánve), přebytečnou oklepněte.

Opečte je na rostlinném oleji dočervena a nechte okapat na papírové utěrce. Pokrájejte rajčata nahrubo. V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte rajčata. Osolte a vařte zprudka asi 20 minut, až omáčka zredukuje na polovinu a zhoustne.

Do zapékací nádoby vymazané máslem rozložte plátky lilku těsně vedle sebe v jedné vrstvě. Přelijte polovinou rajčat, pokryjte vrstvou mozzarelly, posypte hojně parmazánem a natrhanými lístky bazalky. Pak postup zopakujte.

Vložte do trouby předehřáté na 220 °C a zapékejte asi 35 minut dozlatova. Vyjměte a před podáváním nechte pár minut stát.

About Author


Radka