Bramborové knedlíky s uzeným masem

Osmahnutím uzeného na cibulce se zvýrazní chuť masa. Navíc náplň s cibulkou je daleko delikátnější než jen z vařeného masa.

  • 400 g vařeného uzeného masa (libový bůček, krkovice nebo plec)
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 750 g oloupaných brambor uvařených ve slupce (varný typ C), vychladlých
  • 250 g hrubé mouky
  • 100 g dětské krupičky
  • 1 velké vejce (nebo 2 malá)
  • sůl
  • dušené kysané zelí a osmažená cibule k podávání

Vařené uzené maso nakrájejte na kostičky. Na rozpuštěném sádle osmahněte dorůžova cibuli, přimíchejte uzené, ještě chvíli opékejte pro zvýraznění chuti a nechte vychladnout.

Vychladlé brambory oloupejte a najemno nastrouhejte nebo prolisujte přímo na vál. Přidejte prosátou mouku, krupičku, vejce, sůl a rychle zpracujte vláčné tužší těsto. (Těsto nenechávejte odpočívat a zadělávejte ho jen krátce a co nejrychleji, jinak začne řídnout.) Vyválejte váleček, rozkrájejte ho na stejně velké kousky (plátky) a ty v dlani zploštěte a roztáhněte nebo lehce rozválejte na placičky. Každý plátek naplňte směsí uzeného masa s cibulkou, uzavřete a vytvarujete kulaté knedlíky.

Ihned je vkládejte do vroucí osolené vody a vařte podle velikosti 10–15 minut. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící a podávejte s osmaženou cibulkou a zelím.

About Author


Radka