Skořicoví šneci

Báječně kořeněná skořicová rolka s křupavými cukrovými krystalky si vás získá na první zakousnutí!

na 30 – 35 šneků

  • 150 g změklého másla
  • 90 g krupicového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého kardamomu
  • 500 ml mléka
  • 50 g čerstvého droždí
  • 800–840 g hladké mouky

NA NÁPLŇ

  • 225 g másla
  • 135 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 3 vrchovaté lžíce skořice
  • 1 zarovnaná lžička mletého kardamomu

NA DOKONČENÍ

  • 1–2 vejce, prošlehaná, na potření
  • cukrové krystalky na posypání

Ve velké míse smíchejte máslo, cukr, sůl a kardamom. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné, odstavte a rozdrobte do něj droždí. Míchejte, aby se rozpustilo, a pak mléko nalijte do máslové směsi. Přidejte po částech mouku a zpracujte na mírně lepivé těsto. Mouku přidávejte opatrně, když jí dáte moc, bude pečivo příliš vysušené. Ideální konzistence je, když se těsto ještě maličko lepí na prsty. Hotové těsto nechte zakryté na teplém místě kynout 45–60 minut.

Mezitím v hrnci rozpusťte máslo na náplň a přidejte oba cukry, skořici a kardamom.

Těsto rozdělte na poloviny. Z jedné vyválejte plát zhruba 40x50cm velký a rozetřete na něj polovinu náplně (je-li příliš tekutá, nechte ji chvíli zatuhnout v lednici).

Srolujte do ruličky, nakrájejte na zhruba 2–3cm vysoké špalíčky a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Zopakujte se zbylým těstem a náplní. Nechte všechny šnečky kynout ještě půl hodiny. Troubu předehřejte na 220°C. Potřete šnečky vajíčkem a posypejte cukrem. Pečte asi 15 minut. 

About Author


Radka