Polévka s bílými fazolemi, špenátem a strouháním

Další lahodná podoba fazolové polévky. Díky fazolím a strouhání krásně zasytí. 

pro 4 osoby

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • po 1/2 lžičky sušeného tymiánu a bazalky
  • 1,2 litru zeleninového vývaru
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 400g konzerva bílých fazolí, scezená a propláchnutá (anebo viz Něco navíc)
  • 100–150g baby špenátových lístků
  • šťáva z 1 citronu
  • nasekaná čerstvá petrželka podle chuti
  • sůl a čerstvě mletý pepř

NA STROUHÁNÍ

  • 1 vejce
  • asi 200g hrubé mouky + na poprášení

Na strouhání prošlehejte v misce vejce a postupně k němu přisypávejte mouku (možná nespotřebujete všechnu) a hněťte, až vznikne tuhá, soudržná hmota. Těsto nastrouhejte na hrubém struhadle na pracovní plochu poprášenou moukou a strouhání nechte alespoň hodinu prosychat. (Co nepoužijete do polévky, nechte schnout přes noc a pak uchovávejte v uzavřené nádobě na příště.)

V rendlíku nebo hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte česnek a cibuli a za častého míchání opatrně opékejte 2–3 minuty, až cibule zesklovatí. Vsypte sušené bylinky a pár vteřin míchejte, aby se rozvoněly. Pak důkladně vmíchejte vývar. Přiveďte k varu a vložte snítku rozmarýnu. Zmírněte oheň, vařte 10 minut, na poslední 2 minuty přidejte fazole.

Pak vsypte strouhání a vařte 2–3 minuty, aby bylo strouhání uvařené. Vmíchejte špenát, citronovou šťávu podle chuti a petrželku. Dosolte, opepřete a ihned podávejte.

About Author


Radka