
Jemnému rybímu masu stačí k dochucení opravdu málo – pár bylinek, citron a máslo. Mořský vlk je výborný z trouby, ale ještě lepší bude ze zahradního grilu!
pro 4 osoby
- 2 celí mořští vlci (každý po cca 500g), vykuchaní
- 3 lžíce másla, změklého
- 1,5 lžíce sardelové pasty
- 1 stroužek česneku, utřený
- po 4 snítkách máty a kopru
- 1 biocitron, nakrájený na plátky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžička jemně nastrouhané kůry z biocitronu
- 1–2 lžíce panenského olivového oleje
Troubu předehřejte na 220°C a plech, na který se vám vejdou pohodlně obě ryby, vyložte pečicím papírem. Položte na něj ryby a do kůže jim na obou stranách udělejte mělké zářezy.
Smíchejte máslo, sardelovou pastu a česnek, směsí potřete ryby a vetřete ji do zářezů. Do břicha ryb rozdělte o něco více než polovinu čerstvých bylinek a kolečka citronu. Ryby zevnitř mírně osolte, navrch opepřete a dejte do trouby péct na 15–20 minut.
Ze zbylého kopru a máty otrhejte lístky a nasekejte je nadrobno. Dejte do misky, přidejte citronovou kůru a olivový olej podle chuti. Směsí přelijte upečenou rybu a podávejte s bílým pečivem.