Slané koláče se špenátem

8 – 10 koláčů
  • 140 g celozrnné mouky
  • 140 g hladké pšeničné mouky
  • 85 g nakrájeného studeného másla
  • 85 g studeného sádla nebo margarínu
  • 100 ml mléka
  • 1 rozšlehané vejce na potření

NA NÁPLŇ

  • 1 brambora, oloupaná a nakrájená na malé kousky
  • 200 g listů špenátu
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 rozšlehané vejce
  • 100 g nastrouhaného čedaru
  • sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek

Obě mouky promněte s máslem a sádlem na drobenku. Pak postupně přilévejte mléko, aby se těsto začalo spojovat. Prohněťte ho do měkka, vytvarujte kouli, zabalte do folie a dejte na hodinu chladit.

Kousky brambor vařte 10 minut v páře, osušte. Špenát vložte do cedníku, prolijte vroucí vodou a důkladně vyždímejte. V míse smíchejte špenát, brambory, smetanu, vejce a dvě třetiny sýra. Osolte, opepřete a lehce přidejte muškátový oříšek.

Těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm. Vykrájejte z něj 8 – 10 čtverců. Náplň rozdělte do středu čtverců, okraje potřete vejcem a cípy spojte.

Přeneste na plech vyložený pečícím papírem, potřete vejcem a posypte zbývajícím sýrem. Pečte při 200 °C cca 30 minut.

About Author


Radka