
- 140 g celozrnné mouky
- 140 g hladké pšeničné mouky
- 85 g nakrájeného studeného másla
- 85 g studeného sádla nebo margarínu
- 100 ml mléka
- 1 rozšlehané vejce na potření
NA NÁPLŇ
- 1 brambora, oloupaná a nakrájená na malé kousky
- 200 g listů špenátu
- 150 ml smetany na vaření
- 1 rozšlehané vejce
- 100 g nastrouhaného čedaru
- sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek
Obě mouky promněte s máslem a sádlem na drobenku. Pak postupně přilévejte mléko, aby se těsto začalo spojovat. Prohněťte ho do měkka, vytvarujte kouli, zabalte do folie a dejte na hodinu chladit.
Kousky brambor vařte 10 minut v páře, osušte. Špenát vložte do cedníku, prolijte vroucí vodou a důkladně vyždímejte. V míse smíchejte špenát, brambory, smetanu, vejce a dvě třetiny sýra. Osolte, opepřete a lehce přidejte muškátový oříšek.
Těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm. Vykrájejte z něj 8 – 10 čtverců. Náplň rozdělte do středu čtverců, okraje potřete vejcem a cípy spojte.
Přeneste na plech vyložený pečícím papírem, potřete vejcem a posypte zbývajícím sýrem. Pečte při 200 °C cca 30 minut.