Segedínský guláš

Jeden ze symbolů maďarské kuchyně se sice v zemi svého původu jmenuje trochu jinak, ale na tom tak úplně nezáleží. Když se adoptuje, tak se i přejmenovává! Důležité je, že kombinaci křehkého a šťavnatého vepřového, husté smetanové omáčky s pikantním naloženým zelím se u nás doma moc líbí.

  • 1 kg vepřového (ramínko, plecko)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • rostlinný olej
  • sůl
  • 1 velká cibule, pokrájená
  • 1 lžíce sladké papriky
  • asi 200 ml vývaru či bílého vína (případně směsi obou) na podlití
  • 400 g sterilovaných nebo čerstvých pokrájených rajčat
  • 400 g kysaného zelí, scezeného a překrájeného (lákem můžete na závěr dotáhnout chuť)
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl, bílý pepř, případně špetka cukru na dochucení

Maso pokrájejte na zhruba dvoucentimetrové kostky jako u hovězího guláše. Mouku vsypte na talíř a kousky masa v něm stejnoměrně obalte; přebytek mouky oklepte. Jiná důvtipná možnost: nasypte mouku do sáčku, přidejte maso, sáček uzavřete a razantním protřepáváním maso obalte.

 V kastrole rozehřejte olej, a když je hodně rozpálený, ze všech stran na něm zprudka osmahněte kousky masa; to se zatáhne a zůstane krásně šťavnaté.

Cibulku vsypte do kastrolu a za stálého promíchávání ji smažte, aby chytila barvu. Pak ji poprašte paprikou, promíchejte a stáhněte z ohně, jinak paprika začne hořknout. Vsypte vepřové, podlijte, promíchejte, vraťte na střední plamen a osolte. Přikryjte a duste 15 minut, až maso pustí šťávu.

Podlijte vývarem a/nebo vínem podle toho, kolik maso pustilo šťávy. Tekutiny má být tolik, aby se maso nepřichytávalo, ale nemělo by plavat. Promíchejte, přikryjte poklicí a na slabším plameni duste asi půl hodiny. Přidejte rajčata.

Přidejte scezené a překrájené zelí a guláš důkladně promíchejte. Opět přikryjte a duste, dokud nebude maso zcela křehké; trvá to přibližně patnáct až dvacet minut. Podlévejte, jen je-li to zapotřebí.

 Dokončete když je maso měkké, dobře vmíchejte smetanu. Na středním plameni ještě chvíli odvařujte, aby omáčka získala požadovanou hustotu. Před podáváním ochutnejte a dotáhněte podle potřeby a vlastního uvážení; zakysané smetaně neuškodí špetka cukru.

About Author


Radka