
Máslová směs pod kůží udrží kuřecí prsíčka pěkně šťavnatá.
- 1 kuře
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 snítky šalvěje
- 3 snítky rozmarýnu
- citron, přepůlený
- 800 g drobných brambor s pěknou slupkou nebo větších přepůlených a zbavených slupky
- 400 ml suchého bílého vína
- citronové máslo
Troubu předehřejte na 180°C. Opatrně uvolněte nožem kůži na prsíčkách a zádech kuřete a napěchujte připravené citronové máslo do vzniklého prostoru. Do břišní dutiny dejte 1 snítku šalvěje, 1 snítku rozmarýnu a půlku citronu. Pak svažte stehna k sobě.
Kuře potřete dalším máslem, osolte, opepřete a položte do pekáče prsíčky nahoru. Navrch položte snítku šalvěje. Kolem rozložte brambory, zbylou půlku citronu a zbylé bylinky, podlijte vínem a pečte zhruba 1 hodinu 20 minut, až bude kuře propečené a zlatavé a brambory hotové.
Máslo můžete ochutit bylinkami podle vlastní fantazie nebo použít recept na těchto stránkách v rubrice OSTATNÍ – citronové máslo.