
- vepřová kýta
- 1 palice česneku
- 1 svazek rozmarýnu
- rostlinný olej
- 2 mrkve, nakrájené na větší kusy
- 1 cibule, nakrájená na čtvrtky
- 150 ml červeného vína
- 1,2 l vývaru
Ostrým úzkým špičatým nožem vytvořte po celé kýtě asi třicet otvorů. Čtyři stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na plátky, ty pak spolu s úštipky rozmarýnu rozdělte do připravených zářezů.
Troubu předehřejte na 190°C. Rozpalte velkou pánev, na oleji kýtu ze všech stran opečte. Osolte. Do pekáče dejte nakrájenou zeleninu, zbylé oloupané stroužky česneku a rozmarýn. Přilijte víno, část vývaru a vložte maso. Pečte hodinu přikryté poklicí nebo alobalem. Pak kýtu otočte a pečte dalších 45 minut, pravidelně podlévejte a maso přelévejte. Kýtu vyjměte, zabalte do alobalu a nechte 30 minut odpočívat.
Mezitím připravte omáčku. Rozmixujte zeleninu s vypečenou šťávou a povařte do požadované hustoty.