Červenočočkový dhal s cizrnou

Indický dhal si vás získá nejen rychlostí přípravy, ale především chutí. Kořeněná směs čočky a cizrny je totiž přímo návyková.

3 – 4 porce

  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžíce ghí (přepuštěného másla) nebo 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • asi 2cm kousek čerstvého zázvoru, nakrájený nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená nadrobno
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 300g rajčatové passaty
  • 350ml silného zeleninového vývaru
  • 200g červené čočky
  • 400g konzerva cizrny, scezená a propláchnutá (anebo uvařená sušená cizrna)
  • 1 citron, najemno nastrouhaná kůra (nemusí být) a vymačkaná šťáva
  • sůl
  • nasekaný čerstvý koriandr nebo petrželka podle chuti k podávání
  • chlebové placky (nejlépe indický naan) k podávání

 V rendlíku nasucho mírně opražte římský kmín, přidejte ghí (nebo olej), cibuli, zázvor, česnek a chilli papričku a za stálého míchání opékejte 2–3 minuty. Poprašte kurkumou, koriandrem a paprikou, pár vteřin opékejte, zalijte passatou a vývarem, vsypte čočku. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod po- kličkou asi 12–15 minut. Zhruba po 5 minutách přidejte cizrnu. Asi 2 minuty před koncem vaření přidejte citronovou kůru podle chuti.

Dolaďte solí a citronovou šťávou. Podle chuti ozdobte koriandrem nebo petrželkou. Podávejte s plackami.

About Author


Radka