
Indický dhal si vás získá nejen rychlostí přípravy, ale především chutí. Kořeněná směs čočky a cizrny je totiž přímo návyková.
3 – 4 porce
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžíce ghí (přepuštěného másla) nebo 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- asi 2cm kousek čerstvého zázvoru, nakrájený nadrobno
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená nadrobno
- 1 lžíce mleté kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 300g rajčatové passaty
- 350ml silného zeleninového vývaru
- 200g červené čočky
- 400g konzerva cizrny, scezená a propláchnutá (anebo uvařená sušená cizrna)
- 1 citron, najemno nastrouhaná kůra (nemusí být) a vymačkaná šťáva
- sůl
- nasekaný čerstvý koriandr nebo petrželka podle chuti k podávání
- chlebové placky (nejlépe indický naan) k podávání
V rendlíku nasucho mírně opražte římský kmín, přidejte ghí (nebo olej), cibuli, zázvor, česnek a chilli papričku a za stálého míchání opékejte 2–3 minuty. Poprašte kurkumou, koriandrem a paprikou, pár vteřin opékejte, zalijte passatou a vývarem, vsypte čočku. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod po- kličkou asi 12–15 minut. Zhruba po 5 minutách přidejte cizrnu. Asi 2 minuty před koncem vaření přidejte citronovou kůru podle chuti.
Dolaďte solí a citronovou šťávou. Podle chuti ozdobte koriandrem nebo petrželkou. Podávejte s plackami.