
Pórek a sýr s modrou plísní se k sobě dokonale hodí. U nás se po závinu jen zaprášilo!
- 100 g anglické slaniny
- 1 lžíce másla nebo oleje
- 1 pórek, nakrájený na plátky(bez zelených částí)
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí…)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 80 g sýra s modrou plísní, na kostky
- 4 plátky toustového chleba, rozmixovaného
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 2 hrsti nasekané petrželky
- 1 lžička čerstvého nasekaného tymiánu
- 1 malé vejce + na potření
- 1 balení listového těsta
- hrubá sůl
Troubu předehřejte na 190 °C. Slaninu nakrájejte na nudličky a na tuku ji opékejte asi 4 minuty dozlatova. Přidejte pórek a opékejte další 3 minuty. Nechte vychladnout. Promíchejte mleté maso, rozmixovaný chleba, smetanu, opečený pórek se slaninou, petrželku, tymián a vejce. Vše osolte a opepřete.
2
Těsto rozválejte na obdélník o rozměrech 18 x 32 cm. Polovinu masa rozložte ve tvaru bochníku na rozválené těsto; okraje ponechte volné. Doprostřed nasypte řadu kostek sýra a zakryjte je druhou polovinou masa. Potřete okraje těsta vejcem a uzavřete maso uvnitř. Okraje přitiskněte a položte švem dolů na plech vyložený papírem na pečení. Potřete závin vejcem a posypte hrubou solí. Udělejte do těsta pár zářezů, aby z něj mohla odcházet pára, a pečte asi 40 minut dozlatova.