
20 koláčků
- 250 ml vlažného mléka
- 75 g krupicového cukru
- kostka čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce, 1 žloutek
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 125 g oleje
- 1 kg jahod
NA DROBENKU
- 60 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 70 g polohrubé mouky
- 2 lžíce nemletého máku
- špetka soli
Z uvedených surovin (mléko, cukr, droždí, hladká mouka, sůl, 1 vejce a žloutek, citronová kůra, olej) zpracujte těsto v domácí pekárně, v robotu nebo vařečkou v míse. Nechte nakynout.
Drobenku vypracujte prsty a uložte ji do lednice. Jahody nakrájejte na plátky, rozmrazené nechte okapat.
Z těsta vytvaruje 20 kuliček. Rozložte na dva plechy vyložené pečícím papírem. Nechte opět cca 30 minut nakynout. Pak vtiskněte do každé vykynuté kuličky dno skleničky a vytvořte koláček. Dnem skleničky vždy ťukněte do mouky, aby se těsto nelepilo. Zbylé vejce prošlehejte a potřete jím okraje koláčků. Důlky naplňte jahodami, posypte připravenou makovou drobenkou a pečte 20 minut dozlatova.