Kynuté koláčky s jahodami a makovou drobenkou

20 koláčků

  • 250 ml vlažného mléka
  • 75 g krupicového cukru
  • kostka čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce, 1 žloutek
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 125 g oleje
  • 1 kg jahod

NA DROBENKU

  • 60 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 70 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce nemletého máku
  • špetka soli

Z uvedených surovin (mléko, cukr, droždí, hladká mouka, sůl, 1 vejce a žloutek, citronová kůra, olej) zpracujte těsto v domácí pekárně, v robotu nebo vařečkou v míse. Nechte nakynout.

Drobenku vypracujte prsty a uložte ji do lednice. Jahody nakrájejte na plátky, rozmrazené nechte okapat.

Z těsta vytvaruje 20 kuliček. Rozložte na dva plechy vyložené pečícím papírem. Nechte opět cca 30 minut nakynout. Pak vtiskněte do každé vykynuté kuličky dno skleničky a vytvořte koláček. Dnem skleničky vždy ťukněte do mouky, aby se těsto nelepilo. Zbylé vejce prošlehejte a potřete jím okraje koláčků. Důlky naplňte jahodami, posypte připravenou makovou drobenkou a pečte 20 minut dozlatova.

About Author


Radka