
pro 4 osoby
- 6 velkých mrkví, příčně přepůlených a rozkrojených na čtvrtky
- 2 velké červené cibule, nakrájené na klínky
- 3 bulvy fenyklu, nakrájené na klínky, nať ponechaná na ozdobu
- olivový olej
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce pistáciových oříšků
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky drceného chilli
- 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
- 2 lžíce červeného vinného octa
- šťáva z poloviny citronu
- 1 lžíce tekutého medu
- pár lístků čerstvé máty
Troubu předehřejte na 220 °C. Plech vyložte pečícím papírem, rozložte na něj v jedné vrstvě nakrájenou zeleninu (mrkev, cibuli a fenykl), lehce polijte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Pečte 35 – 45 minut dozlatova. V průběhu pečení několikrát promíchejte.
Mezitím si připravte zálivku. V pánvičce na mírném ohni opečte nasucho oříšky, přidejte na poslední minutu všechno koření a nechte rozvonět. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Vmíchejte 2 – 3 lžíce olivového oleje, ocet, šťávu z citronu, med a podle chuti osolte a opepřete.
Hotovou zálivkou přelijte upečenou zeleninu. Podávejte ozdobené lístky čerstvé máty a fenyklovou natí.