Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu

pro 4 osoby

  • 6 velkých mrkví, příčně přepůlených a rozkrojených na čtvrtky
  • 2 velké červené cibule, nakrájené na klínky
  • 3 bulvy fenyklu, nakrájené na klínky, nať ponechaná na ozdobu
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce pistáciových oříšků
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky drceného chilli
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1 lžíce tekutého medu
  • pár lístků čerstvé máty

Troubu předehřejte na 220 °C. Plech vyložte pečícím papírem, rozložte na něj v jedné vrstvě nakrájenou zeleninu (mrkev, cibuli a fenykl), lehce polijte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Pečte 35 – 45 minut dozlatova. V průběhu pečení několikrát promíchejte.

Mezitím si připravte zálivku. V pánvičce na mírném ohni opečte nasucho oříšky, přidejte na poslední minutu všechno koření a nechte rozvonět. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Vmíchejte 2 – 3 lžíce olivového oleje, ocet, šťávu z citronu, med a podle chuti osolte a opepřete.

Hotovou zálivkou přelijte upečenou zeleninu. Podávejte ozdobené lístky čerstvé máty a fenyklovou natí.

About Author


Radka