Chřest tažený v másle a olivovém oleji

Opravdu čerstvý chřest chutná nejlíp ‚jen tak’. Tohle je recept pro ty, kterým se nechce  dělat s holandskou omáčkou a obyčejné přelití máslem už je omrzelo.

pro 4 osoby

  • 2 svazky bílého chřestu
  • 3 lžíce hrubé mořské soli, nejlépe vločkové
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 250 ml rozpuštěného másla + navíc, je-li třeba
  • 250 ml panenského olivového oleje + navíc, je-li třeba
  • 3 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky
  • hrst pažitky a čerstvé bílé pečivo či vařené brambory k podávání

Z veškerého chřestu odstraňte dřevnaté konce a oloupejte. Chřest dejte na mřížku postavenou nad plechem či tácem a posypte solí a cukrem, výhonky přitom otáčejte, aby se pokryly ze všech stran. Nechte 15 minut stát, pak setřete sůl a cukr vlhkou utěrkou.

Chřest naskládejte pokud možno v jedné vrstvě do velké pánve, zalijte máslem a olejem, aby byl zcela ponořený. Je-li třeba, přidejte přiměřená množství másla a oleje a vložte česnek.

Na středním plameni přiveďte směs skoro k varu, pak okamžitě stáhněte oheň na slabý a prohřívejte cca 15 minut, aby chřest změkl (jde pak snadno propíchnout vidličkou).

Chřest vylovte a podávejte posypaný nasekanou pažitkou a doplněný čerstvým bílým pečivem nebo vařenými brambory.

About Author


Radka