Čočkovo-rajská polévka s batátovými krutonky

Talíř syté polévky s originálními batátovými krutonky vás zahřeje na těle i na duši.

  • olivový olej
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 mrkev, nakrájená nadrobno
  • 2 řapíky celeru, nakrájené nadrobno
  • 2x 400g konzerva hnědé či zelené čočky, scezená a propláchnutá
  • 400g konzerva krájených rajčat
  • 600–750ml horkého zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 2 bobkové listy (klidně sušené)
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • nasekaná čerstvá petrželka
  • 30g parmazánu, nastrouhaného

NA ,KRUTONKY‘ Z BATÁTU

  • 1 velký batát (nebo 2 malé), oloupaný a nakrájený na 1cm kostky
  • olivový olej
  • 1 lžíce kořenicí směsi podle chuti (např. podravka)
  • vločková mořská sůl

Začněte krutonky. Troubu předehřejte na 220°C. V míse promíchejte batátové kostičky s olejem, aby byly ze všech stran omaštěné. Pak je posypejte kořenicí směsí a protřeste, až se obalí. Potom kostičky rozprostřete na plech tak, aby měly kolem sebe dost místa (můžete je podle chuti osolit). Pečte 25–30 minut, po prvních 15 minutách kostičky uvolněte a zpřevracejte (dbejte na to, aby byly stále rozprostřeny po celé ploše plechu).

Mezitím ve velkém rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Za občasného míchání na něm opékejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer do změknutí. Vmíchejte čočku, rajčata, vývar, bobkové listy a oregano. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zvolna vařte 10 minut. Odstavte a nechte 5 minut chladnout. Odstraňte bobkové listy.

Polovinu polévky rozmixujte dohladka. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání opět prohřejte. Vmíchejte petrželku podle chuti.

Rozdělte do misek. Podávejte pokapané olejem podle chuti a posypané parmazánem. Podávejte s krutonky.

About Author


Radka