
Vepřová variace na klasický italský recept vitello tonnato.
pro 4 osoby
- 600 g vepřové pečeně nebo kýty, bez kosti
- 300 ml suchého bílého vína
- 1 mrkev, očištěná + 4 snítky petrželky
- 1 řapík celeru, očištěný a nakrájený
- 1 cibule, oloupaná a přepůlená
- 1 bobkový list + 1 list šalvěje
NA TUŇÁKOVOU OMÁČKU
- 200g konzerva tuňáka v olivovém oleji, scezená
- 4–5 filátek ančoviček
- 2 žloutky, uvařené natvrdo
- 3–4 lžíce citronové šťávy
- 1 a 1/2 lžíce naložených kaparů
- 100–150 ml panenského olivového oleje
- sůl a mletý pepř na dochucení
- skrojky citronu, hlávkový salát, rukola a světlé listy z řapíkatého celeru k podávání
Maso marinujte přes noc ve víně s bobkovým listem a šalvějí.
Maso i s marinádou dejte do hrnce, přidejte mrkev, řapík celeru, cibuli, petrželku a tolik vody, aby bylo maso jen potopené, ale neplavalo. Pak vepřové vyndejte, obsah hrnce uveďte k varu a teprve pak vraťte maso. Když tekutina začne opět vřít, stáhněte oheň a vařte přikryté pokličkou velmi zvolna asi 1,5 hodiny. Odkryjte a maso nechte ve vývaru vychladnout.
Tuňáka rozmixujte s ančovičkami, žloutky, citronovou šťávou, kapary a olejem. Nařeďte trochou vývaru (či majonézy) a dochuťte.
Maso nakrájejte na tenké plátky. Dno mísy potřete trochou omáčky, poklaďte plátky masa, polijte omáčkou a opakujte vrstvení. Přetáhněte fólií a nechte v chladu uležet. Před podáváním nechte dojít pokojové teploty. Podávejte se skrojky citronu a se zelenými listy.