Vepřový kýta v tuňákové omáčce

Vepřová variace na klasický italský recept vitello tonnato.

pro 4 osoby

  • 600 g vepřové pečeně nebo kýty, bez kosti
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 1 mrkev, očištěná + 4 snítky petrželky
  • 1 řapík celeru, očištěný a nakrájený
  • 1 cibule, oloupaná a přepůlená
  • 1 bobkový list + 1 list šalvěje

NA TUŇÁKOVOU OMÁČKU

  • 200g konzerva tuňáka v olivovém oleji, scezená
  • 4–5 filátek ančoviček
  • 2 žloutky, uvařené natvrdo
  • 3–4 lžíce citronové šťávy
  • 1 a 1/2 lžíce naložených kaparů
  • 100–150 ml panenského olivového oleje
  • sůl a mletý pepř na dochucení
  • skrojky citronu, hlávkový salát, rukola a světlé listy z řapíkatého celeru k podávání

Maso marinujte přes noc ve víně s bobkovým listem a šalvějí.

Maso i s marinádou dejte do hrnce, přidejte mrkev, řapík celeru, cibuli, petrželku a tolik vody, aby bylo maso jen potopené, ale neplavalo. Pak vepřové vyndejte, obsah hrnce uveďte k varu a teprve pak vraťte maso. Když tekutina začne opět vřít, stáhněte oheň a vařte přikryté pokličkou velmi zvolna asi 1,5 hodiny. Odkryjte a maso nechte ve vývaru vychladnout.

Tuňáka rozmixujte s ančovičkami, žloutky, citronovou šťávou, kapary a olejem. Nařeďte trochou vývaru (či majonézy) a dochuťte.

Maso nakrájejte na tenké plátky. Dno mísy potřete trochou omáčky, poklaďte plátky masa, polijte omáčkou a opakujte vrstvení. Přetáhněte fólií a nechte v chladu uležet. Před podáváním nechte dojít pokojové teploty. Podávejte se skrojky citronu a se zelenými listy.

About Author


Radka