
Čočková omáčka? Ano! A je opravdu skvělá.
- olivový olej
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 mrkve, nakrájená nadrobno
- 3 řapíky celeru, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, drcené
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 2x 400 g konzerva krájených rajčat
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 400 g konzerva hnědé či zelené čočky (anebo uvařená sušená čočka)
- linguine, špagety nebo jiné dlouhé těstoviny
- 2O0 g fety nebo balkánského sýra
V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer, zmírněte oheň a opékejte zeleninu doměkka, asi 5 minut, občas promíchejte. Přidejte česnek, římský kmín a minutu míchejte. Vlijte rajčata a 200 ml vody. Přiveďte k varu, podle chuti osolte a opepřete. Zmírněte oheň, zvolna vařte 15 – 20 minut, vsypte čočku a vařte ještě 5 minut.
Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě, aby byly al dente. Sceďte a v rendlíku promíchejte s omáčkou. Podávejte posypané rozdrobeným sýrem.
Jídlo můžete na talíři posypat čerstvou petrželkou nebo lístky z celerových řapíků.