Špagety s čočkovou omáčkou

Čočková omáčka? Ano! A je opravdu skvělá.

  • olivový olej
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 mrkve, nakrájená nadrobno
  • 3 řapíky celeru, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2x 400 g konzerva krájených rajčat
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 400 g konzerva hnědé či zelené čočky (anebo uvařená sušená čočka)
  • linguine, špagety nebo jiné dlouhé těstoviny
  • 2O0 g fety nebo balkánského sýra

V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer, zmírněte oheň a opékejte zeleninu doměkka, asi 5 minut, občas promíchejte. Přidejte česnek, římský kmín a minutu míchejte. Vlijte rajčata a 200 ml vody. Přiveďte k varu, podle chuti osolte a opepřete. Zmírněte oheň, zvolna vařte 15 – 20 minut, vsypte čočku a vařte ještě 5 minut.

Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě, aby byly al dente. Sceďte a v rendlíku promíchejte s omáčkou. Podávejte posypané rozdrobeným sýrem.

Jídlo můžete na talíři posypat čerstvou petrželkou nebo lístky z celerových řapíků.

About Author


Radka